Organisatie - 1 januari 1970

Alleen ‘leuke’ studenten naar tv-quiz

De VPRO zendt op maandag 3 april de eerste aflevering uit van de universiteitsquiz, een programma dat is afgekeken van de BBC. De drie ‘slimste’ Wageningse studenten - zo claimt de omroep - gaan in de aflevering van 22 mei de strijd aan met Leiden. De afdeling communicatie heeft de kandidaten echter niet geselecteerd op kennis, maar op ‘mediageniekheid’.

Waar de BBC-quiz draait om pokdalige nerds die schitteren in het beantwoorden van onmogelijke vragen, lijkt Wageningen zijn academische legende vooral te zoeken in uitstraling. Een overwinning is niet essentieel, als er maar een leuke show wordt neergezet. Het Wageningse publiek zal in ‘No. 1’-shirt op de tribune zitten, ‘en de drie kandidaten zullen scoren op hun presentatie’, aldus Kim Zuijdervliet van de afdeling communicatie.
De kandidaten zijn in eerste instantie geselecteerd op grond van studierichting. Alleen studenten Veeteelt, Voeding en gezondheid en Ontwikkelingsstudies werden uitgenodigd voor de voorselectie. ‘Van deze negen mensen hebben we er drie gekozen aan de hand van een screentest waarbij we ze lieten presenteren en debatteren’, zegt Zuijdervliet. ‘Je wilt je universiteit toch goed voor de camera neerzetten. De kandidaten moeten elkaar ook leren kennen zodat ze straks op tv staan als een team. En ja, wat is slim? Ik vind ze slim.’
Ook de communicatieafdeling van Radboud Universiteit Nijmegen heeft het begrip ‘slim’ overigens vrij vertaald. ‘Wij hebben de studenten geselecteerd uit het Nijmeegse Honours Programma en van het Max Planck Instituut. Vooraanstaande programma’s waarin extra gemotiveerde studenten meer doen dan normaal’, vertelt Johan van Hoefstijn. ‘We hebben studenten gezocht die echt passen bij onze universiteit.’
Universiteit Leiden heeft wel het Britse voorbeeld gevolgd. Het team dat Wageningen zal treffen tijdens de opnames op 11 mei is geselecteerd aan de hand van cijferlijsten, het aantal studies dat ze doen, hun retorica en hun score in de Leidse wetenschapsquiz. ‘Alle kandidaten stevenen zeker af op een cum laude. En kandidaat Victor doet vier studies,’ zegt Frank Parlevliet van de afdeling communicatie.
De Wageningse quizkandidaat en ontwikkelingseconoom Maarten Voors vindt het vooralsnog ‘gewoon lachen’. ‘Oh, mijn god een student met vier studies. Nou, van te voren nog maar even Adam Smith uit de kast trekken dan.’ / MV