Student - 14 februari 2008

Alle mooie Wageningers samen op een boot

Het houdt maar niet op met de primeurs in Wageningen. Twee weken geleden nog stille disco bij studentenvereniging KSV St. Franciscus, en nu een ‘kom van je eiland-party’ op de Rijn van Make a Move. Donderdag 7 februari verzamelt half studerend Wageningen zich uit nieuwsgierigheid op een boot.

Een bijzonder feestje op de Rijn.

Foto: Martijn Weterings

Op het eerste gezicht lijken de partygangers zich een beetje onwennig te voelen Iedereen moet zich al tussen negen en kwart voor tien op partyboot De Jan van Cuijk verzamelen. Uren te vroeg om al behoorlijk ingedronken te hebben. Bovendien ziet de boot eruit zoals hij klinkt: prima geschikt voor vijftigjarige huwelijken van opa’s en oma’s, compleet met roze tafellakentjes op het benedendek. Dit zijn wel erg onnatuurlijke omstandigheden voor Wageningse zuipfanaten.
Maar dan gebeurt er iets. Zodra de boot begint te varen lijkt het wel alsof iedereen zich euforisch bevrijd voelt van het kleine Wageningen. Mensen beginnen te dansen alsof ze nog nooit op zo’n geweldig feestje zijn geweest, al is het pas half elf en zijn de consumptiebonnetjes duur en ingewikkeld (twee verschillende kleuren voor verschillende drankjes).
Het lijkt ook wel of Make a Move – ‘dé organisatie die studenten en bedrijven bij elkaar brengt’ – alleen kaartjes heeft verkocht aan mooie mensen. Alle goedgelukte Wageningse exemplaren zijn er. En het voordeel van zo’n varende boot is dat niemand naar huis kan totdat de boot weer aangemeerd is. En dat is pas om twee uur. Vier uur lang met alle mooie mensen op een boot. Prachtig!
Nog meer voordelen: de raampjes kunnen open zodat de gebruikelijke bier-sigaretten-zweetlucht uitwaaiert over de Rijn, en er zijn twee lagen met verschillende muziek zodat je makkelijk van verdieping kunt wisselen bij een slecht nummer. Alle geijkte dronken-mensen-op-bootscenario’s gebeuren wonder boven wonder niet: er zijn geen uit het raam kotsende en/of plassende mensen en niemand springt over boord.
En het verhaal wordt nog onwaarschijnlijker. Make a Move laat geen irritante promotiefilmpjes zien. Er hangt alleen hier en daar een oranje poster met: ‘Stop met brieven schrijven, begin met indruk maken’ en ‘Loop voor op je toekomst’. En op de wc hangt een inschrijflijst voor mensen die geïnteresseerd zijn in een bestuursfunctie. Geen reden dus om je het lijdend voorwerp te voelen van gestalk door irritant actieve clubjes.
Het is moeilijk om toe te geven, maar ze bestaan, goede feestjes in Wageningen.