Organisatie - 1 januari 1970

Alle eerstejaarsstudenten onder dak bij SSHW

Het zat ze wel een beetje dwars, de acties van de WSO over nijpende kamertekorten in de zomer. De WSO sloeg een camping op voor het bestuurscentrum en voorspelde grote kamernood.

De SSHW zou niet tijdig inspelen op het groeiende aantal buitenlandse studenten.
Dat blijkt nu erg mee te vallen, en dat wil Jan Harkema van de SSHW ook eens gezegd hebben. ,,We hebben de laatste jaren in de zomer altijd een zekere paniek. Meestal blijkt het na verloop van tijd wel mee te vallen. Dat willen we nu ook maar eens zeggen. Als je onze positie vergelijkt met die van andere steden, kun je eigenlijk niet spreken van kamernood.’’
Hét bewijs voor de gunstige kamermarkt in Wageningen is volgens Harkema het feit dat de studentenhuisvester er weer in is geslaagd alle eerstejaars studenten voor 1 februari aan een kamer te helpen. De SSHW kampt zelfs al met leegstand, veertig kamers wachten op een bewoner.
Onder druk van Wageningen UR besloot de SSHW vorig jaar om studentencomplex Nobelweg tijdelijk opnieuw in gebruik te nemen. De Nobelweg was al leeg en stond op het punt gesloopt te worden om plaats te maken voor nieuwbouw. ,,Dat was dus achteraf niet nodig geweest. Ook zonder die extra kamers hadden we de wachttijd op een acceptabel niveau kunnen houden.’’
De komende twee jaar verwacht Harkema ook een ruime kamermarkt in Wageningen. Hogeschool Diedenoort is verhuisd naar Amersfoort en Nijmegen. De studenten van de hogeschool zullen waarschijnlijk uit Wageningen vertrekken en nieuwe eerstejaars komen er niet meer bij. De komst van de Deventer vestiging van Larenstein naar Wageningen in 2006, en de groeiende instroom van met name buitenlandse studenten van de universiteit, zou over twee jaar wel kunnen zorgen voor nieuwe kamernood. De SSHW wil dat voorkomen door nieuwe studentencomplexen te bouwen. Voordat de studenten uit Deventer komen wil de SSHW duizend extra kamers bouwen. Harkema: ,,Dat worden kleinschalige complexen op verschillende locaties, waar studenten op kleinere afdelingen wonen, niet meer van die gigantische afdelingen die we nu hebben.’’ | K.V.