Nieuws - 23 maart 2016

Alle buitenbeelden op één site

tekst:
Roelof Kleis

Wageningen telt zo’n 220 beelden in de buitenruimte. Een flink deel staat op de campus. Een nieuwe website maakt ze makkelijk vindbaar.

Wageningen is rijk aan beelden in de openbare ruimte. Maar informatie daarover is niet zo makkelijk vindbaar. Een deel van die informatie ligt in de bibliotheek. De bieb wil die informatie met een website beter toegankelijk maken. Daarnaast is het afgelopen jaar hard gewerkt om ontbrekende informatie bij elkaar te sprokkelen. De bibliotheek nam daarvoor de voormalig stadsdichter Laurens van der Zee in de arm.

beeldenvanwageningen.jpg

Van der Zee spande op zijn beurt het publiek voor zijn karretje door wekelijks in onder meer de huis-aan-huisbladen een kunstraadsel onder de aandacht te brengen. Kunst waarover een deel van de informatie ontbrak. Onbekende makers, verdwenen objecten en dat soort zaken. De info die dat heeft opgeleverd is in de nieuwe website verwerkt.

De site biedt naast een overzichtskaart van alle werken en een inventarisatie ook kunstroutes die de bezoeker lopend, fietsend of scooterend langs de kunst voert. Ook de 37 buitenbeelden op de campus staan op de site. De campus heeft een eigen route langs de beelden. De nieuwe site beeldenvanwageningen.nl is een initiatief van de openbare bibliotheek en Rijnbrink.