Nieuws - 29 november 2019

Algenkrijt en imaginaire stad

tekst:
Willem Andrée

Een tekening met algenkrijt van zestig vierkante meter, op zeshonderd tegels. Welkom in het MIR-paviljoen (mobiele expositieruimte), dat al enige maanden naast het Forum-gebouw staat. Afgelopen dinsdag werd het werk van kunstenaar Lenneke van der Goot officieel onthuld. Het is tot en met zondag te bewonderen.

Van der Goot heeft twee maanden gewerkt aan de tekening. Van der Goot: ‘Ik heb een krijtlab ingericht en zelf gekleurd krijt gemaakt, met algen van AlgaePARC, dat hier ook op de campus zit. De tekening is een imaginaire stad geworden, met wijkjes, eilandjes die verbonden zijn met elkaar. Het werk gaat over chaos en metamorfose, maar ook over connectie.’

Het was een langgekoesterde wens van het MIR-project om in Wageningen te staan. ‘Er is veel verwantschap tussen kunst en wetenschap. Je gaat als kunstenaar vaak onbekende paden in, je weet niet precies waar je heengaat. Maar je voelt de drive om door te gaan en dan kom je mooie avonturen tegen. Dat is soms in de wetenschap ook. Ik herken de zoektocht.’ Het werk van Van de Goot is tot en met zondag 1 december te zien, Johan Rijpma, die de rol van toeval onderzoekt bij zwaartekracht en vallende voorwerpen. Hij werkt in december en januari aan zijn installatie; vanaf 23 januari is het klaar en te bewonderen.

Lees meer: