Wetenschap - 1 januari 1970

Alge levert waardevolle stoffen

Alge levert waardevolle stoffen

Alge levert waardevolle stoffen

Uit de warmwateralge spirulina zijn kleurstoffen, vetzuren, eiwitten en antioxidanten te winnen. Ingenieursbureau Innogas uit Gorinchem gaat met EU-subsidie proberen de alge te kweken in kassen. Aan het proefproject doen onder andere het Instituut voor Agrotechnologisch Onderzoek (ATO-DLO) en de Universiteit van Luik mee. Bij een glastuinder is onlangs een kleine proefvijver van een kwart hectare aangelegd, verwarmd met restwarmte van een elektriciteitscentrale

De Universiteit van Luik voorziet over twintig jaar een markt voor zevenhonderd hectare spirulinateelt, bij een opbrengst van een half miljoen gulden per hectare. Daarvoor is wel een investering van 2,4 miljoen gulden per hectare nodig in kassen en inrichting

Waarom algen? Frans van Gaalen van Innogas geeft de voordelen aan: ze bevatten waardevolle componenten, hebben een zeer hoge productie van dertig ton droge stof per hectare per jaar, zijn te oogsten van maart tot oktober en ze zijn volledig te benutten. Waardevolle componenten worden geëxtraheerd; wat overblijft is te gebruiken als veevoer

Juist voor de extractie is ATO-DLO bij het project betrokken, vertelt onderzoeker dr Lolke Sijtsma. Welke producten zitten erin en hoe halen we ze eruit? In de tropen wordt spirulina in z'n geheel gebruikt als voedingssupplement, maar het ATO mikt op een hogere toegevoegde waarde. We willen eerst de duurste componenten eruit halen.

We kunnen misschien ook advies geven over de kweek en het gebruik van de producten, vult Sijtsma aan. Het ATO-DLO heeft in een ander EU-project ervaring opgedaan met het kweken van een ander type alge, waaruit vetzuren worden gewonnen. M.Hg

Re:ageer