Wetenschap - 15 april 2019

Alcoholconsumptie in huis wordt onderschat

tekst:
Albert Sikkema
1

De alcoholconsumptie in Nederland wordt onderschat. Dat blijkt uit onderzoek van Humane Voeding van Wageningen Universiteit. We vullen ons glas thuis namelijk meer dan consumentenonderzoekers denken.

┬ęShutterstock

Als wij aangeven dat we zeven glazen wijn per week drinken, hoeveel alcohol drinken we dan? Dat wilde de Wageningse master-studente Myrthe de Beukelaar graag weten. Ze vergeleek de consumptie van wijn en sterke drank bij de mensen thuis met de Nederlandse standaard. Volgens die standaard past er 100 milliliter wijn en 35 milliliter jenever of whisky in een glas. Maar in praktijk schenken we thuis gemiddeld 130 milliliter wijn en 47 milliliter sterke drank in een glas, constateert De Beukelaar, uitgaande van de thuisconsumptie van 200 volwassenen in en rond Wageningen.

Het drankgebruik van de Nederlander in eigen huis wordt dus onderschat, concludeert ze deze maand in het wetenschappelijk tijdschrift Public Health Nutrition.

Re:acties 1

  • Antoon VALCKX HOEX

    Bij de belastingdienst voor de horeca rekent men op 8 glazen per fles wijn, om thuis niet zo krenterig te schijnen schenken we vaak wat meer, maar een lege fles is een lege fles en dus meestal het einde van het schenken.

    Reageer

Re:ageer