Nieuws - 11 maart 2011

Alaaf!!!

Voor wie het niet wist: afgelopen week was het carnaval. Maar is het studentenleven niet altijd één groot vies bierfeest?

Bij_de_buren_YK.jpg
 
Opstoet
Boven die rivieren wordt carnaval eigenlijk maar mondjesmaat gevierd. Groningen, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam,  Leiden, Wageningen: places not to be als je gekleed en gemaskerd bier wil gaan tanken. In Eindhoven, Maastricht en Tilburg - alaaf! -  ligt het academische leven totaal stil en dus viel er qua nieuwtjes weinig te halen deze week. Slechts één berichtje over carnaval uit Tilburg - waar uiteraard mateloos werd gezopen en dus anti-katertips nodig zijn. Communicatieadviseur Aniek van de UvT deed met haar carnavalsvereniging 'de Kwikmedrillekes' mee aan de Tilburgse opstoet en won de derde prijs - belangrijk universiteitsnieuws. De plaatselijke studentenverenigingen lieten massaal verstek gaan in de optocht, maar kozen massaal voor de warme kroeg in plaats van de Tilburgse straten.
Natuurlijk, het idee van het katholieke carnaval is totaal losgaan en daarna vasten, maar een valide vraag blijft of studenten carnaval eigenlijk wel nodig hebben. Gezopen en gesekst wordt er toch wel. Of niet?
 
Sekscijfers
Bij de buren is dol op onderzoekjes - zeker als ze wetenschappelijk totaal onderbouwd zijn. Deze week werden nieuwe, keiharde cijfers gepubliceerd op de high impact websites Studenten.nl en de Universiteitskrant (UK) uit Groningen. Studenten.nl onderzocht de nooit eerder gestelde onderzoeksvraag hoeveel sekspartners studenten nu eigenlijk hebben. Immers, studenten zijn een zeer homogene groep en gemakkelijk over een kam te scheren. De uitkomsten zijn wereldschokkend. In het kort: 40 procent van de respondenten (hbo en wo) heeft een vaste partner, 15 procent heeft afgelopen jaar meer dan 10 mensen het bed in gekregen. 17 Procent deed het met niemand en de rest (ongeveer 30 procent) tussen de twee en tien partners. Conclusie: het valt wel mee met die bedavonturen van de Nederlandsche student.
 
Student = modelburger
Een zelfde conclusie maakten Groningse onderzoekers deze week. In Grunn, waar dus geen carnaval wordt gevierd, onderzochten psychologen hoe het nu eigenlijk gesteld is met het zuipgedrag van de studenten. "Het drankgebruik van de gemiddelde student blijft meer binnen de perken dan we vooraf dachten. Studenten drinken wel meer dan jongeren in het algemeen, maar dat is niet problematisch veel", zo lezen we in UK. Voorbeeldburgers zijn we dus. En dan de niet-leden (acht biertjes per week) nog iets meer dan de verenigingsleden. Want de studenten uit die laatste groep drinken toch het meest (21 biertjes), maar: ze dronken ook al meer dan hun leeftijdsgenoten voordat ze aan hun studie begonnen. Eigenlijk, zo vindt onderzoeker Postmes, moet 'de student' als begrip dus worden losgekoppeld van 'verenigingslid'. En terecht: het is beledigend voor forsdrinkende leden als ze worden uitgemaakt voor reguliere student.
Ook op gebied van agressie, criminaliteit, onveilige seks en harddrugs zijn studenten een voorbeeld voor de natie. "Allemaal opvallend laag. Als onderzoekers zou je er bijna teleurgesteld van worden", vertelt een onderzoeker.
 
Bidtijd/biertijd
Nog even terug naar carnaval - ik ben een zuiderling, even begrip daarvoor. Elke student geboren in Zuid-Nederland wéét gewoon dat studeren en carnaval niet samengaat. Ook de plaatselijke CvB's weten dat. Ook weten we dat carnaval een katholiek feest is. Ergo: waren zouden we eigenlijk geen collegevrij geven voor heel Nederland met carnaval, zoals ook met Kerst en Pasen gebeurt?
Met dezelfde beredenering pleit het Center for European Studies voor een collegevrije vrijdagmiddag. In het blad van de Vrij Universiteit, Ad Valvas, lezen we dat organisaties als universiteiten meer rekening moeten houden met islamitische feesten als de Ramadan of met de bidtijden van moslims. "Geen colleges of tentamens meer tijdens het vrijdagmiddaggebed of het Offerfeest."
Helemaal mee eens, want er is één prachtig bijkomend voordeel. De fanatiekelingen hoeven dan met carnaval niet langer te wachten op vrijdagavond; het eerste koude biertje kan 's middag al de slokdarm worden ingegoten. Legitiem, zonder een college te missen.