Nieuws - 18 februari 2010

Al die willen te kaap'ren varen

Mijn collega tweette verzuchtend: 'Boy, what a thrilling life I do lead.' Wat ga je daar aan doen dan? Probeer eens wat anders, een ander uiterlijk bijvoorbeeld.

Een vriend van me woont op een mannenhuis. Ze gaan binnenkort een weekendje weg en laten ter ondersteuning van het groepsgevoel allemaal 47 dagen hun baard staan. Ze wonen niet voor niets op nummer 47. Hierdoor geïnspireerd en na enig aandringen van mijn scharrel - bij gebrek aan een betere term - besloot ook ik mijn gezichtshaar te laten staan. Ik was al aardig op weg want tijdens carnaval kwam het niet in me op om te scheren. Sterker, het doel van carnaval is dat na dag vijf je broek rechtop kan staan van vuiligheid. Zonder dat je er zelf in zit dus. Deze verregaande onverzorgdheid hield onder meer een dunne sprieterige bedekking van mijn gelaat in.
Het bevalt me best goed. Mijn meisje rilt nu nog meer van mijn mannelijkheid en het brengt zekere privileges met zich mee. Volgens de traditie mag je zonder baard geen kaap'ren varen. Nu was dat niet direct een carrière die ik ambieerde, maar het is fijn om te weten dat de mogelijkheid er nu is. De recente internetlegende van in de zeventig die een agressieve jongeman zijn plek wijst wordt zelfs aangeduid met zijn gezichtsbeharing: Epic Beard Guy.
Psycholoog Robert J. Pellegrini beschreef het effect van een baard op de perceptie van een man: '..the male beard communicates an heroic image of the independent, sturdy, and resourceful pioneer, ready, willing and able to do manly things.' Niets dan goeds dus.
Al met al is het een kleine verandering die me net genoeg bezighoudt om geen saaie zelfstudieweek te hebben. Ik zou mijn collega graag adviseren om hetzelfde te doen, maar ze heet Nicolette dus dat zou wellicht niet in goede aarde vallen.