Organisatie - 19 oktober 2006

Al Gore preekt in Cinemec voor eigen parochie

Meer dan driehonderd studenten en medewerkers van Wageningen UR keken maandag 16 oktober naar de film ‘An inconvenient truth’. Dit pleidooi van de voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore voor actie tegen de opwarming van de aarde kreeg een warm onthaal. En ook de humor sloeg aan.
'Duizend keer heb ik deze lezing met plaatjes gehouden', vertelt Al Gore op het witte doek van Cinemec. 'Meer dan duizend keer.' En maandag kwamen daar enkele malen bij. Overdag kregen Wageningse middelbare scholieren de film voorgeschoteld, aan het eind van de middag kwamen de studenten en medewerkers van Wageningen UR, en 's avonds was er een voorstelling voor regionale bestuurders en politici. Allemaal onder begeleiding van Wageningse klimaatwetenschappers.
Gore illustreert in de film zijn pleidooi voor een andere denkwijze over de klimaatverandering onder meer met het verhaal over zijn aan longkanker gestorven zus en zijn tabak verbouwende vader. Dat speelde in de jaren zestig, en nu wordt er heel anders gedacht over roken. Dat kan met het klimaat ook, meent Gore.
Het met veel cijfers en grafieken doorspekte relaas van Gore viel bij de Wageningse studenten en medewerkers in goede aarde. Klimaatsceptici zaten niet in de zaal, waardoor het leek op een preek voor eigen parochie. Gore, die zichzelf de geuzentitel former next president geeft, kreeg de lachers op zijn hand met een verhaal over de Amerikaanse export van auto’s naar China. Die verloopt stroef, omdat de Amerikaanse producten niet voldoen aan de lage Chinese milieueisen.