Organisatie - 20 september 2007

Aio’s gaan op schrijfweek in de Dordogne

Elf onderzoekers en aio’s van de Earth System Science and Climate Change Group vertrekken op 29 september voor een week naar de Franse Dordogne. Daar hopen ze, afgesloten van de buitenwereld, hun publicaties af te kunnen maken.
Wie wil er niet op kosten van de baas naar de mooie Dordogne? Maar met een glas Franse rode wijn nagenieten van een dagwandeling door de bossen zit er voor de groep onderzoekers van Alterra en de leerstoelgroep Aardsysteemkunde niet in. ‘We verblijven in een voormalig hotel en werken daar in stilte aan onze papers, zonder internet en telefoon’, vertelt Hester Biemans, organisator van de schrijfweek in Frankrijk en promovendus.
Veel onderzoekers komen in hun dagelijkse werkomgeving niet toe aan het afronden van publicaties door de vele andere werkzaamheden, zoals studentenbegeleiding en congresvoorbereidingen. ‘Met deze schrijfweek willen we mensen de ruimte geven om ongestoord hun publicaties af te ronden of er juist aan te beginnen.’
De schrijvers maken voor vertrek een werkplan. Eenmaal in Frankrijk werken ze volgens een strak schema van twee keer twee uur in de ochtend en na de lunch nog eens minstens vier uur.
Biemans kwam op het idee via een vriendin die aan de Radboud Universiteit Nijmegen werkt. ‘Daar doen ze het al een paar jaar. Zij vertelde mij dat het ontzettend productief is. Ik wilde het ook wel eens proberen. Werkt het niet, dan blijft het bij één keer. En anders gaan we volgend jaar weer.’