Wetenschap - 1 januari 1970

Agrotechnology and Food Innovations, De Born, Wageningen

Agrotechnology and Food Innovations, De Born, Wageningen

Agrotechnology and Food Innovations, De Born, Wageningen


Onderzoeker ing. Gérard van den Boogaard knielt bij ‘zijn’ zeecontainer om
op verzoek van de fotograaf even snel wat te meten. Van den Boogaard doet
voor het instituut Agrotechnology and Food Innovations (voorheen ATO)
onderzoek naar verpakkingen, van bakjes met aardbeien tot zeecontainers.
Doel van het onderzoek aan de zeecontainer is energiebesparing. De metalen
doos is eigenlijk een grote koelkast en verbruikt zo’n 8 kiloWatt aan
stroom. Dat kan minder, denkt Van den Boogaard. Door slim om te gaan met de
koelmachine moet het mogelijk zijn om het verbruik met ongeveer de helft
terug te brengen. ,,Het kan zelfs beter zijn voor de producten omdat er
bijvoorbeeld minder vocht verloren gaat van groente en fruit als we de
luchtstromen anders sturen.’’ Via tientallen slangetjes die uit de
container komen meten onderzoekers de drukverschillen in de container. Ze
kunnen zo controleren of de modelberekeningen die ze hebben uitgevoerd de
werkelijkheid goed beschrijven.
Zelf is Van den Boogaard geen meet- en regeltechnicus. Hij studeerde twaalf
jaar geleden af aan de hogere agrarische school en heeft naar eigen zeggen
van origine vooral verstand van ‘aardappelen en bieten’. ,,Maar dat geeft
niet. Wij werken in het team met mensen met hele verschillende expertises.
Dat moet ook wel, voor het onderzoek naar verpakkingen heb je mensen nodig
die verstand hebben van ketens en zo, maar ook mensen die van de producten
weten en van verpakkingsmaterialen.’’ | K.V.

Re:ageer