Nieuws - 5 oktober 2006

Agromisa verliest subsidie

De Wageningse ontwikkelingsorganisatie Agromisa en Wetlands International kunnen fluiten naar hun subsidie van de minister van ontwikkelingssamenwerking. Naast grote organisaties als Plan en Niza verliest een waslijst kleinere organisaties hun overheidsbijdrage.

Agromisa raakt de helft van haar budget kwijt. Als reden voor de korting noemt het ministerie dat de organisatie van Agromisa onvoldoende kwaliteit heeft. Organisaties moeten voldoen aan criteria als een goed partnerbeleid met organisaties in het zuiden, en maatschappelijke oriëntatie. Volgens het ministerie voldoet Agromisa op die punten niet.
Directeur Sierk Plaat is het daar niet mee eens: ‘We zijn een vrijwilligersorganisatie die zich met de steun van Dgis aan het professionaliseren was. Dat ging goed. En nu trekt het ministerie er plompverloren de stekker uit. Dat is kapitaalvernietiging.’
Plaat vindt het ook een grote teleurstelling voor de partners van Agromisa in het Zuiden, en voor de mensen die ontslagen worden. Daarnaast ook voor Wageningen UR, omdat Agromisa kennis van Wageningen UR vertaalt in voor kleine boeren begrijpelijke taal. ‘Veel Wageningse deskundigen maken daar gebruik van’, aldus Plaat. Hij gaat dan ook in beroep tegen het besluit om de subsidie te stoppen.
Een woordvoerder van het ministerie geeft desgevraagd aan dat in het nieuwe financieringsstelsel resultaat en kwaliteit van organisaties zwaarder wegen dan voorheen.
Voor Wetlands International, dat projecten uitvoert over water- en vogelbeheer, soms samen met onderzoekers van Wageningen UR, zijn de gevolgen van de subsidiestop minder groot. De financiering van het ministerie vormt slechts een klein onderdeel van de totale financiering, aldus Remko Vonk van Wetlands International. De organisatie groeide de laatste jaren flink, onder andere door onderzoeksprojecten over de vogelgriep die ze uitvoerde voor de wereldvoedselorganisatie FAO.