Nieuws - 25 mei 2016

Agri-startups proberen investeerders te verleiden

Startups in de Agrifood-sector zochten vanmiddag in Orion naar financiers die hen willen steunen. Het gebeurde tijdens de eerste editie van het F&A Next dat Wageningen verder op de kaart moet zetten als broedplaats van innovatie in agrofood.

‘Sorry dat ik draag geen pak draag’, zegt Peter Paul Coppes, directeur van SmartDairy. Het is geen onbeleefdheid, legt hij uit, maar ‘hij kent geen boer die ’s ochtends zo de koeien gaat melken.’ Hij is één van de startups – 2 jaar jong – die zich vanmiddag in Orion met een pitch presenteert aan potentiële investeerders.

Het gebeurt allemaal tijdens de eerste editie van F&A Next; een evenement waar startups uit de food- & agrosector kennis maken met gevestigde bedrijven en investeerders. Te gast is ook Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken. Hij wil ondernemers ondersteunen en hoopt dat investeerders 6 miljoen gaan steken in agrifood-startups; zelf legt hij eenzelfde bedrag bij.

Om verder te groeien wil SmartDairy uiteindelijk zo’n 2 miljoen ophalen.

Om verder te groeien wil SmartDairy uiteindelijk zo’n 2 miljoen ophalen. Daarmee ontwikkelen ze een Farm-in-the-Box; een kleine, razendsnel op te bouwen boerderij waarmee boeren in bijvoorbeeld Kenia melk van hogere kwaliteit kunnen produceren. En deze in een gecontroleerde keten naar de markt kunnen brengen. Tijdens de melkproductie worden allerlei alles gemeten met sensoren,- temperatuur, opbrengst – en de resulterende big data geanalyseerd om bijvoorbeeld de melkkwaliteit te verbeteren en prestaties van boeren onderling te vergelijken.

Voor SmartDairy is dit evenement een manier om bekendheid te genereren, zegt innovation director Steven Schaeken. Dit moet weer contacten met financiers opleveren. Tegelijkertijd komt hij ook allerlei interessante contacten tegen. Mensen die bijvoorbeeld gespecialiseerde sensoren ontwikkelen, wie weet de Dairy Campus van Wageningen UR.

Jullie zijn allemaal winnaars
Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken

Maar startups winnen niet zomaar het vertrouwen van die investeerders. Vanuit het publiek krijgt Coppes scherpe vragen. Zou het op afstand meten van al die zaken boeren niet in een ‘wurggreep’ van het bedrijf plaatsen? Hij stelt zijn publiek gerust, als de boer geen bemoeienis wil, komt hij niet langs. Maar hij kan alleen melk van goede kwaliteit afnemen natuurlijk. ‘Ik vind het heel positief als mensen kritisch meedenken’, zegt hij achteraf. ‘Dat soort mensen moet je heel dichtbij je houden.’

De jury weet hij niet helemaal te overtuigen. Hoewel Smart Dairy bij de laatste vier zit, gaat de prijs naar N-Chroma. Coppes biedt boeren in ontwikkelingslanden een ‘mooie gereedschapskist’ en een goed netwerk, maar zijn project heeft geen aantrekkelijke opzet voor venture capitalists. Gelukkig krijgen ze in de wandelgangen en aan de bar de kans verder te speuren. En ook staatssecretaris Van Dam heeft opbeurende woorden, voor alle ondernemers: ‘Jullie zijn allemaal winnaars.’