Student - 18 augustus 2011

Agrariër verdient meer dan kunstenaar

De gevolgen van de recessie blijven beperkt voor afgestudeerde hbo'ers. Anderhalf jaar na afstuderen heeft 94,8 procent een baan. Kunstenaars en economen hebben het laagste salaris.

Toch blijkt een hbo-opleiding bepaald geen garantie voor een baan, zo blijkt uit cijfers van de HBO-raad. Zes procent van de afgestudeerden van voltijdsopleidingen is na anderhalf jaar werkloos. In de jaren voor de kredietcrisis was dit percentage een stuk lager. Toen bleef slechts drie à vier procent zonder baan. Het goede nieuws is dat de situatie dit jaar niet erger is dan vorig jaar.
Agrariërs
Opvallend genoeg blijken economen vaker werkloos (7,8 procent) dan kunstenaars (6,1 procent). De werkloosheid is het laagst onder hbo'ers in de gezondheidszorg: 2,7 procent. Afgestudeerden van opleidingen in de sector gedrag & maatschappij hebben het moeilijker op de arbeidsmarkt. Van hen is 6,9 procent werkloos, tegen 4,4 procent vorig jaar. Ook de agrariërs vinden minder makkelijk een baan: van 4,8 naar 6,2 procent.
2292 euro
Als ze daadwerkelijk een baan hebben, lopen de salarissen nogal uiteen. Het gemiddelde maandsalaris is 2237 euro. Agariërs zitten daar met 2292 euro net boven. Kunstenaars hebben het laagste maandinkomen: 1.472 euro bruto. Al met al zou tachtig procent van de studenten met de kennis van nu opnieuw voor dezelfde opleiding kiezen. Dat percentage is al jaren hetzelfde.