Nieuws - 10 september 2009

Afzuigkap

Het was een warme zomer. Een paar zonnestralen, beetje vakantie en hup; nu ben ik ineens vierdejaars en lijkt het herfst. Vierdejaars alweer. Ik weet nog dat ik voor het eerst bij Van Hall Larenstein Velp binnenliep, mezelf verbazend over zo'n enorme aula.

Copy_of_26-Stijn-raster-6015.jpg
Een jaar later zat ik in Forum in Wageningen; Velp was ineens weer klein. Maar goed, sinds ik begon, heeft de Velpse aula een ruim één miljoen euro kostende metamorfose achter de rug, is er een nieuw 'Forum' in de maak en hebben Wageningse onderzoekers drie Spinozaprijzen binnengehaald. Jaren verder, maar onze keuken moet het nog altijd zonder afzuigkap stellen.
Ja, we hebben er wel één, een foeilelijke, met plakband vastgeplakt, ooit gratis afgehaald via Marktplaats. Maar die ligt nog steeds op onze tweezitsbank. Het gelige kookvet van de vorige eigenaar zit er nog op.
Ik weet niet wat het is. Laksheid van mijn huisgenoten, die wel op Marktplaats zoeken maar dat ding weigeren vast te schroeven? Een druk studieprogramma, dat het ophangen van afzuiginstallaties haast onmogelijk maakt? Onvoldoende noodzaak: ons hele huis eet bij de buren? Nee, misschien moet ik de oorzaak maar eens bij mezelf zoeken. Ik heb wel tijd om me aan het witte gevaarte te ergeren, maar niet om dat ding op te hangen. Het is toch ook belachelijk, elke dag loop ik er met een grote boog omheen en ik ben niet eens op het idee gekomen aan de slag te gaan. Een typisch probleem van gezamenlijke verantwoordelijkheid. Om dezelfde reden worden hele zeeën leeggevist en verandert het klimaat.
Als ik nou eens initiatief nam? Gewoon een boormachine pakken en gaan klungelen. Dan komt er vanzelf een handige huisgenoot die eerst aanwijzingen geeft en het daarna maar zelf doet. 'Dat is minder werk, want jou iets uitleggen werkt ook niet, Stijn.' Ja, dan hangt dat ding in mum van tijd. De betere keuken begint bij mijzelf!/Stijn van Gils