Student - 6 december 2016

Afval-challenge in studentenflats

tekst:
Roelof Kleis
3

Studenten scheiden hun afval niet goed genoeg. Komend voorjaar start de gemeente een wedstrijdje afvalscheiden tussen studentenflats.

De ‘challenge’ is een vervolg op een proef die vorig jaar in de Nude is gehouden in burgerflats. Daarbij was de uitdaging om gedurende een periode van anderhalve maand  het afval zo goed mogelijk te scheiden in de afzonderlijke materialen. Die wedstrijd wordt nu, maar dan voor de duur van drie maanden, uitgerold naar studentenflats.

Binbang
Uitvoerder van het project is startup Binbang uit Utrecht. Opdrachtgever is de gemeente Wageningen. Afvalinzamelaar ACV en studentenhuisvester Idealis doen ook mee. De challenge vindt volgens Noor Figdor van Binbang in de maanden maart en april plaats. In totaal drie flats doen mee, waaronder een sterflat. Welke het precies worden is nog niet zeker.

Volgens Figdor blijkt uit de proef in de Nude dat vooral de pmd-fractie (plastic, metaal, drankpakken) aandacht verdient. Dat afval mag in Wageningen bij elkaar, maar dat is nog niet erg ingeburgerd. Ook het gft en glas worden nog niet optimaal gescheiden. Voorafgaand aan de wedstrijd vindt een nulmeting plaats in de containers van ACV. Tijdens de challenge worden de studenten via een app op de hoogte gehouden van de stand van zaken en de score ten opzichte van andere afdelingen in de flat.  

Student-coach
Binbang wil studenten ook bij de voorbereiding van het project betrekken. Figdor zoekt daarom een stuk of acht student-coaches die mee gaan denken over de campagne waarmee de studenten worden aangespoord mee te doen. ‘In de Nude deden we bijvoorbeeld flash-mobs bij supermarkten, versierden we afvalbakken en verstrekten recepten die gericht waren op minder voedselverspilling.’  Kandidaat-coaches kunnen zich melden bij Figdor.

Re:acties 3

 • Sanne

  Studenten zijn zich steeds meer bewust van het belang van gescheiden afval. Studenten verzamelen zo veel, van <a href='http://www.blomamsterdam.nl/metaal-recycling/oud-ijzer' > oud metaal,</a> tot hout, tot kunststof. De afval-challenge is daarom een goed initiatief.

  Reageer
 • Student 1997

  Al het afval komt in dezelfde verbrandingsoven. Wij scheiden geen afval omdat het ook best lastig is om te doen, het stinkt en wordt vergeten, daardoor blijven de vuilnisbakken en -zakken overvol. Als de ene student het wel doet en de ander niet, dan heeft het al geen nut meer. In de gang staan diverse afvalzakken met rottende etensresten te stinken, kom maar eens kijken in wat voor 'n rotzooi we moeten leven met al die gescheiden bakken! Nee, dank u.

  Reageer
 • Haarwegbewoonster

  Allemaal leuk en aardig dit soort acties, maar vergeet niet dat de student lui is. Het restafval en oud papier wordt bij de deur opgehaald door de schoonmakers en de rest moet de student zelf doen.
  Ik acht de kans klein in dat de gemiddelde student na zo'n actie door blijft gaan met het scheiden van afval zolang je het afval zelf weg moet brengen.
  Misschien is het een idee om juist het gescheiden afval op te laten halen en juist het restafval zelf weg te moeten brengen?

  Reageer
  • Noor Figdor

   Hoi Haarwegbewoonster,

   Je hebt helemaal gelijk! Daarom is het voor BinBang erg belangrijk het project op te zetten in samenwerking met studenten (waarbij ook input van studenten een grote rol speelt). Het gescheiden afval op laten halen is een interessant idee en ook de waarborging van afvalscheiding is erg belangrijk.

   Ik ben benieuwd naar je andere ideeën en zou je willen uitnodigen een keer mee te komen denken (en doen) met onze projectgroep.

   Als jou dit ook wat lijkt, stuur een mailtje naar noor@binbang.nl

   Ik kijk uit naar je reactie!


Re:ageer