Organisatie - 28 mei 2015

Afscheid Kropff, intrede Mol

tekst:
Koen Guiking

Martin Kropff droeg op 28 mei het rectoraat over aan Arthur Mol. ‘Verwacht geen grote veranderingen’, zei Mol tijdens de officiële overdracht in Orion. Hij gaat verder waar Martin Kropff tien jaar aan gewerkt heeft.

Als zijn kerntaken noemde Mol het bewaken van de kwaliteit van het onderwijs bij toenemende studentenaantallen en stagnerende financiering, het blijven stimuleren van de verbinding tussen de life sciences en de social sciences en zorgen dat er ruimte is voor kwalitatief hoogwaardig fundamenteel en toegepast onderzoek. Inderdaad zaken waar Kropff het ook uitgebreid over had gehad in zijn afscheidsrede voorafgaand aan de speech van Mol.

Kropff, die aanstaande donderdag al naar Mexico verhuist om daar aan de slag te gaan bij onderzoeksinstituut CYMMIT, werd tijdens zijn afscheid toegesproken door bestuursvoorzitter Louise Fresco, oud-bestuursvoorzitter Cees Veerman, Iris de Winter van de medezeggenschapsraad WUR-council en studievriend en hoogleraar Marten Scheffer. Scheffers ‘toespraak’ was muzikaal. Hij speelde een lied op zijn gitaar dat hij componeerde in de tijd dat Kropff en hij samen in Utrecht biologie studeerden. Veerman roemde Kropff om zijn ‘farmer’s mind’. ‘Jij weet dat een goede bodem belangrijk is, dat je moet verzorgen en wieden, en dat je eerst moet zaaien voordat je kunt oogsten.’ De Winter prees Kropff voor zijn benaderbaarheid, positivisme en enthousiasme. Voor discussies met de medezeggenschap en met studenten nam Kropff altijd ruim de tijd, memoreerde ze. Fresco vertelde dat Kropff bij CYMMIT in de voetsporen treedt van Norman Borlaug, ‘de enige wetenschapper in ons onderzoeksveld die ooit de Nobelprijs voor de Vrede won’. Director General worden van zo’n iconisch instituut, hét centrum van toegepast landbouwonderzoek in de wereld, is geen eenvoudige opgave, aldus Fresco. ‘Al het laaghangende fruit is nu wel geplukt. De uitdagingen waar we in de wereld voor staan zijn enorm. Maar als er iemand met die uitdaging kan omgaan, dan ben jij het.’

De toespraken zijn opgenomen en terug te zien via WURTV.

Lees ook