Nieuws - 12 januari 2011

Afrika

Het hele continent ademt avontuur. Voor het eerst begint me te dagen waarom al die studenten zo graag een buitenlandreis willen maken.

Blogger_YK.jpg
Het is een grote onverkende ruimte waar een ander soort mensen woont dat veel dichter bij de natuur staat, denken wij. Ik hoorde eens een verhaal over hoe onbeholpen het er daar aan toe gaat:
'Ze hebben daar niet zo'n zakelijke cultuur als in het Westen. Ze verbouwen er bijvoorbeeld ontzettend veel cacao maar er is niet een chocoladefabriek. Dat kunnen ze gewoon niet. Je geeft ze iets moois, hier, doe er wat leuks mee, en ze mollen het. De onderdelen van de fabriek worden onderhands verkocht en de rest wordt verwaarloosd. In het hele land produceren ze een merk chocolade en dat is niet te vreten. Het is er ook niet zo spannend als we denken, weinig calamiteiten, maar als je hun nachtelijke rituelen verstoort hakken ze je kop eraf. Toch is het er minder spannend dan je zou denken.'

Dan ik zou denken. Inderdaad, ik zou denken dat ze elkaar daar continu een kopje kleiner proberen te maken. We horen hier alleen over AIDS, honger en oorlog in het nieuws over Afrika. Daardoor hebben we een hopeloos oppervlakkig beeld van het continent, net als andersom trouwens, daarom willen Afrikanen hier massaal naartoe. Sowieso kan ik nauwelijks onderscheid maken tussen de verschillende landen en zie ik het als een groot, homogeen continent. Eigenlijk is dat net zo dom als een Amerikaan die zegt dat hij met vakantie naar 'Europe' gaat.

Ik snapte nooit goed waarom al die studenten zo graag vrijwilligerswerk wilden gaan doen. Het enige dat ik hoorde was verhalen over het creëren van vraag omdat er zoveel aanbod is en al die vrijwilligers dus helemaal niets wezenlijks bijdragen. Maar misschien is al dat vrijwilligerswerk wel helemaal niet zo altruïstisch. Afrika heeft iets te bieden dat je hier niet meer kan krijgen: vrijheid en avontuur.
Denken wij, tenminste.