Nieuws - 24 september 2013

Afleiding stimuleert het geheugen van varkens

tekst:
Albert Sikkema

Varkens met meer afleiding in de stal hebben een beter werkgeheugen, omdat hun hersenactiviteit wordt gestimuleerd. Dat concludeert adaptatiefysioloog Liesbeth Bolhuis deze maand in het tijdschrift Animal Cognition.

Via een test mat Bolhuis het effect van de huisvesting van varkens op hun cognitieve capaciteiten. Daartoe testte ze het geheugen van 32 varkens tijdens een proef waarbij vier van de zestien emmers varkensvoer bevatten. De helft van de varkens kwam uit standaard hokken met weinig afleiding, de andere helft kwam uit zogeheten verrijkte hokken, met meer ruimte, zaagsel en takken. Uit de test bleek dat alle varkens steeds succesvoller werden bij het kiezen van de juiste emmers met voer, maar dat de varkens uit een verrijkte omgeving binnen één testsessie minder vaak terug gingen naar emmers die ze al bezocht hadden. Hun werkgeheugen was beter, ontdekte Bolhuis.

Ze concludeert dat de cognitieve ontwikkeling van de varkens wordt beperkt in gangbare hokken. Varkens ervaren een omgeving zonder afleiding als stressvol, en langdurige stress heeft een negatief effect op het geheugen. Een verrijkte omgeving voor varkens kan hun welzijn verhogen, aldus de dierwetenschapper. Haar studie maakt deel uit van een onderzoek naar het optimaliseren van opgroeicondities van varkens om hun sociale ontwikkeling, welzijn en gezondheid te bevorderen.