Nieuws - 1 december 2011

Afkicken van onze plasticverslaving

De oceanen drijven vol met plastic afval, vertelt activist-onderzoeker Marcus Eriksen. In een zaaltje in Forum luisterden vanmiddag dertig studenten naar het probleem en mogelijke oplossingen.

plasticfantasticspectacular.jpg
Eriksen's verhaal vermengt wetenschap, voorlichting en avontuurlijke PR-stunts. Het gaat over metingen van plasticvervuiling in de meest getroffen gebieden en het herhalen van de Kon-Tiki expeditie met een plastic vlot. Hij is naar Nederland gehaald door de Plastic Soup Foundation om ons bewust te maken van de omvang van plasticvervuiling.
Plastic archipel
In de oceanen drijft dus veel plastic, maar dat zijn veelal fragmentjes en geen voor ons herkenbare producten. Stromingen voeren het afval naar vijf grote oceaangebieden waar het zich ophoopt. Een probleem dat al veel langer bekend is maar sinds 1997 in de aandacht staat. Toen observeerde kapitein Charles Moore, die vandaag in Utrecht sprak, de great pacific garbage patch en startte eenbewustwordingscampagne.
Gifstoffen
De vervuiling heeft allerlei gevolgen. Het plastic breekt extreem langzaam af en neemt gifstoffen op. Bovendien blijkt het gefragmenteerde plastic moeilijk te onderscheiden van zoöplankton. Daardoor eten zeedieren en vogels het lekker op. Eenmaal in de voedselketen geeft het plastic chemische stoffen af die de hormoonhuishouding verstoren. Ook bij de mens.

Plasticverslaving
Eriksen eindigt zijn betoog optimistisch met mogelijke oplossingen. ‘We moeten afkicken van onze plasticverslaving,' zegt hij. Nu maken we producten die we één keer gebruiken, maar die wel langdurig rondzwerven. Er is behoefte aan meer biologische afbreekbare plastics, verder moeten we plastic aan de kust opvangen en met wetgeving komen om het probleem aan te pakken.
Losse eindjes
‘Er zitten nog wel een hoop losse eindjes aan,' verzucht een van de studenten achteraf. Toch zijn de reacties over het algemeen enthousiast. ‘Het verhaal was helemaal nieuw voor mij,' vertelt Matilde die Fair Trade Management studeert. ‘De presentatie maakt het probleem meteen helder,' voegt haar studiegenoot Nora toe. Hun eigen handelen gaan ze niet direct veranderen. Nora: ‘Over zo'n verhaal moet je eerst nadenken voordat je in actie komt.'