Student - 28 november 2013

Afgestudeerden vinden minder snel werk

tekst:
Rob Goossens

De crisis lijkt ook Wageningse studenten te treffen: de kans op een baan direct na afstuderen neemt af. Wel is er vaker sprake van een vast contract.

Wageningse masterstudenten vinden na hun afstuderen minder snel een baan dan voorheen. Dat blijkt uit cijfers van het Wageningse alumninetwerk KLV, dat studenten enquĂȘteert op het moment van afstuderen. In het collegejaar 2012/13 had 48 procent van de studenten een baan op zak toen ze hun bul in ontvangst namen. Een jaar eerder lag dat percentage nog op 56 procent. De economische malaise lijkt daarmee ook invloed te krijgen op de arbeidsmarkt voor Wageningse afgestudeerden, hoewel ze het in vergelijking met andere onderwijsinstellingen nog altijd goed doen.

Opvallend is dat studenten die een baan vonden vaker een vast contract aangeboden kregen, 27 procent, tegen 18 procent het jaar ervoor. Niet iets wat je zou verwachten in een tijd dat de concurrentie op de arbeidsmarkt toeneemt. Dat heeft er mogelijk mee te maken dat een groter deel van de afgestudeerden terecht komt bij de overheid, waar vaste contracten sneller worden gegeven dan in het bedrijfsleven.  Het aantal afgestudeerden dat voor zichzelf begint is bijna gehalveerd: van 5 naar 3 procent.

De internationale reputatie van Wageningen UR wordt door de afgestudeerden volledig waargemaakt, zo blijkt ook uit de cijfers. Van de afgestudeerden met de Nederlandse nationaliteit gaat bijna een kwart direct in het buitenland werken. Van de buitenlandse studenten blijft 14 procent in Nederland.