Nieuws - 17 maart 2010

Afgestudeerden WU en VHL vinden snel werk

Afgestudeerden van Wageningen Universiteit en Van Hall Larenstein konden vorig jaar relatief makkelijk een baan vinden. De meest succesvolle methode was 'via via'. Dat blijkt uit arbeidsmarktgegevens van de alumniverenigingen KLV en VVA Larenstein.

28carrieredag_velp.jpgVan de afgestudeerden van Wageningen Universiteit die een baan zoeken heeft meer dan zeventig procent binnen een jaar werk gevonden. Dat wijst een evaluatie uit van de universiteit onder masterstudenten die tussen september 2008 en september 2009 zijn afgestudeerd. Alumnivereniging KLV Wageningen zette de arbeidsmarktgegevens uit die evaluatie op een rijtje.
Ongeveer een vijfde van de werkende afgestudeerden heeft een vaste aanstelling. Meer dan de helft heeft een tijdelijk contract. Ongeveer een derde van de afgestudeerden wil verder studeren als PhD. Bijna de helft van hen heeft inmiddels een geschikte plaats gevonden.
In totaal vindt bijna een derde van de nieuwe alumni werk bij een universiteit. Adviesbureaus, multinationals en de overheid herbergen elk elf tot twaalf procent van de afgestudeerden. Vijf procent komt bij een ngo in dienst.
Tevreden
De meeste alumni van Van Hall Larenstein komen terecht bij adviesbureaus, de overheid en in de groene sector. Ook de agrarische, financiële en bouwsector trekken afgestudeerden. Dat blijkt uit onderzoek dat alumniverenging VVA Larenstein onder afgestudeerden uit Velp en Wageningen liet uitvoeren.
Meer dan tachtig procent vond binnen drie maanden na diplomering passend werk. Eenzelfde percentage is tevreden met het werk. Toch zoekt veertig procent in de komende twee jaar een ‘beter passende baan' of werk dat meer voldoening geeft. Bijna een vijfde volgt een voltijd- of deeltijdopleiding op wo-, hbo- en in enkele gevallen zelfs mbo-niveau.
Hoe vind je een baan?
1. Via via
Via stage, de onderwijsinstelling en je netwerk. Een beproefd recept voor bijna de helft van alle alumni.
2. Online vacatures
Een goede manier voor meer dan een vijfde van de academici en meer dan twaalf procent van de VHL-ers.
3. Via een bureau
Groene uitzend- en detacheringsbureaus hielpen meer dan twaalf procent van de VHL-ers aan hun eerste baan.
4. Gevraagd worden
Hoe ze het doen, staat er niet bij, maar zes procent van alle afgestudeerden worden zelf benaderd door de toekomstige werkgever.
5. Open sollicitatie
Drie procent van de WU-ers kreeg zo een baan, nog altijd meer dan de twee procent die werk vond door te reageren op een vacature in een krant.
Meer info:
-WU: www.klv.nl/nl/Loopbaanservice
-VHL: VVA-magazine van februari, meer in het aprilnummer