Nieuws - 22 maart 2007

Afgeschreven boeken voor Ambon

Een boek over geslachtsziekten op Curaçao uit 1966, of een pil over Agrikulturechemie uit 1908. Zomaar twee boeken die voor een euro per stuk op te halen zijn bij de bibliotheken van Wageningen UR.

In het nieuwe Forumgebouw moeten naast honderden studenten straks ook bijna alle boeken en tijdschriften van Wageningen UR onderdak krijgen. Veel dubbele exemplaren die nu over de verschillende bibliotheken zijn verspreid, zijn dan niet meer nodig. Nu de verhuisdatum nadert, is het daarom tijd voor opruiming.
De afgelopen weken haalden medewerkers er al tussenuit wat van hun gading was, en nu mag iedereen snuffelen. Bij de bibliotheek van Plant- en gewaswetenschappen is al een paar meter boek meegenomen. Ook mensen van buiten Wageningen komen op de ramsj af, vertelt Wouter Gerritsma. Zo waren mensen van een stichting voor fruit in Friesland geïnteresseerd in boeken over oude fruitrassen. Een stapeltje boeken over onderzoek in Suriname ligt klaar voor het Surinaamse onderzoekscentrum Celos.
Een oudere alumnus struint alle bibliotheken af voor een universiteit op Ambon die vorig jaar geheel afbrandde. ‘Ik heb er gewerkt en ben er in december nog geweest. Ze hebben niks meer’, vertelt Lieuwe Anema. Vier kuub Engelstalige boeken en tijdschriften heeft hij al verzameld. Anema krijgt ze net als Celos gratis. ‘Omdat medewerkers eerste keus hadden zijn de krenten al een beetje uit de pap, maar dit geeft de mensen op Ambon toch weer wat referentiewerk.’