Student - 28 juni 2007

Afdelingskat Chris moet uit logeren

De brand op Hoevestein van vrijdagmiddag 22 juni leek voor de bewoners aanvankelijk niet meer dan een spannend verzetje. Niemand raakte gewond, en het gros van de kamers heeft geen schade. Maar toen zaterdagmiddag op de eerste informatiebijeenkomst duidelijk werd dat het nog zeven tot tien dagen zou duren voor de studenten weer hun intrek konden nemen in hun kamers, ging er toch een kleine schokgolf door de zaal.

Omroep Gelderland filmt bij Hoevestein.
De vraag waar ze de eerste nacht moesten slapen was voor de meesten snel beantwoord. ‘Ik kreeg meteen drie slaapplaatsen aangeboden’, vertelt Jan, student Ruimtelijke planning, zondag als hij gebruikmaakt van de eerste mogelijkheid om wat spullen op te halen. Er hangen twee grote plastic tassen aan zijn stuur. ‘Ik bracht net mijn fiets naar de fietsenmaker toen het gebeurde. Ik slaap nu bij een kameraad, en heb ook een shirt van hem aan omdat ik verder niks had.’ En zo vonden veel Nederlandse studenten makkelijk onderdak bij vrienden in Wageningen of bij hun ouders.
Buitenlandse studenten maakten meer gebruik van de in allerijl regelde kamers van het Wageningse hotel- en congrescentrum WICC. Tao Cheng van Hoevestein 16B is er blij mee. Hij heeft een eenpersoonskamer met een klein bureau voor zijn laptop. ‘Deze kamer is beter dan die ik had op Hoevestein. Ik leef hier gezonder want ik krijg drie maaltijden per dag. Ik heb alleen geen internet. Daar zou ik extra voor moeten betalen. Maar gezien de omstandigheden gaat het prima’, zegt Cheng, die net rijles had toen de brand uitbrak.
Op Hoevestein wonen ook allerhande huisdieren die nu tijdelijk onderdak nodig hebben. Thomas van 4C, student Bos- en natuurbeheer, zit in de flat van zijn vriendin met negen beesten van verschillende afdelingen. ‘Ratjes, een dwerghamster, een goudhamster, schilpad en een konijn’, somt hij op.
Bente van 3B torst een klagelijk mauwende kat in een reismand. ‘Dit is onze afdelingskat Chris. Vrijdagavond hebben we hem met een bak eten en drinken in een kamer opgesloten, omdat we nog niet direct een plekje voor hem hadden. Maar hij kan nu met een afdelingsgenoot mee die bij zijn vriendin gaat logeren.’
De derdejaars studente Voeding en gezondheid was op visite op 16A toen een buurjongen kwam vertellen dat het dak in brand stond. ‘We hadden al wel een vage brandlucht geroken, waar we verder geen aandacht aan besteedden omdat er op het dak werd gewerkt. Maar de vlammen sloegen toen al over het dak. We zijn keihard naar beneden gaan rennen, overal aanbellend en op deuren kloppend om te waarschuwen’, vertelt Bente. ‘Dat was best heftig.’
Gas, water en licht in de sterflat zijn voorlopig afgesloten. Zaterdag haalde een schoonmaakploeg daarom alle koelkasten leeg en gooide bederfelijke waar weg. ‘Maar mijn dure fles Karvan Cevitam is ook weg, en die was echt nog wel even goed gebleven’, meldt een bewoner. Voor de schadeafhandeling zijn daarom ook overal foto’s van gemaakt, aldus de complexbeheerder.
Omdat het nog wel even kan duren voordat bewoners terugkunnen en ze anderen niet lang willen belasten, meldden zich in de loop der dagen steeds meer Hoevesteinhuurders bij Idealis voor noodopvang. Zoals Emmy van 10B. Op dinsdag is ze nog te gast bij studentenhuis Hutjemutje, waar ze een platformpje met een gordijntje ervoor tot haar beschikking heeft. Voor even is dat wel leuk, maar niet voor zolang. ‘Ze hebben me beloofd dat ik voor morgenavond een kamer heb. Ik vind het allemaal supergoed geregeld.’
Emmy lag ziek op bed met de gordijnen dicht toen ze twee explosies hoorde. ‘Ik dacht dat een naburig gebouw was ontploft. Toen belde een vriendin om te zeggen dat ik moest vluchten. Ik ben als een gek naar buiten gerend in mijn pyjama op blote voeten, alles stond open. Ik had geen idee waar de brand was en ik dacht dat het gebouw ging instorten’, vertelt Emmy.
Op de gang kwam ze Dieuwke tegen, die zo helder was om alle kamers te checken op afdelingsgenoten. Ook pakte Dieuwke nog snel haar laptop mee voordat ze naar buiten ging. Nu zit ze tijdelijk in een leegstaande kamer op de Binnenhaven. Er staat een veldbed en er liggen wat spullen. Dieuwke: ‘Gisteren kwam iemand van Idealis nog met een lamp en gordijnen. Zelfs dat is geregeld. Mijn dagelijkse ritme is natuurlijk wel een beetje verstoord. Ik ben bezig met een afstudeervak, maar daar is de laatste dagen niet zo veel van terechtgekomen. Woensdag wil ik het weer oppakken.’ / Yvonne de Hilster, Nicolette Meerstadt

Zie ook:
  • Goede opvang voor bewoners Hoevestein
  • Hoevestein residents a week in emergency housing
  • Geenstijl.nl houdt van Wageningen

• Re:ageer