Organisatie - 8 februari 2007

Adriaan van Aelst

1

Van piepschuim tot slagroom

95_opinie_0.jpg
‘Nu hoeven onderzoekers van Wageningen niet meer helemaal naar Parijs’, vertelt Adriaan van Aelst trots. De manager van het Wageningen Elektronen Microscopisch Centrum is sinds vorige week eigenaar van een röntgenspectroscoop. Het apparaat kostte ruim een halve ton en is gefinancierd door de Agrotechnology & Food Sciences Group en de Plant Sciences Group. ‘Het is een aanvulling op de scanning elektronenmicroscoop die we al hebben, en waarmee we oppervlakten tot 250 duizend keer kunnen vergroten.’
Veel leerstoelgroepen, waaronder plantenveredeling, microbiologie en organische chemie, leveren regelmatig materialen af bij het centrum om deze te laten analyseren. ‘We krijgen de gekste dingen aangeleverd, van piepschuim tot slagroom. Dat maakt dit werk zo spannend.’
Met de röntgenspectroscoop kunnen Adriaan en zijn collega’s nu ook analyseren op scheikundige elementen. ‘Als planten resistent zijn tegen bepaalde metalen kunnen we bijvoorbeeld zien waar deze elementen zich ophopen. Eerder kon dat niet in Wageningen.’
Gevaarlijk is het apparaat niet. ‘De straling is goed afgeschermd met onder meer lood’, vertelt Adriaan. Hij kwam in 1971 in dienst bij Wageningen UR. ‘Ik ben de oudstgediende en heb het centrum helpen opbouwen.’ Vele vernieuwingen zag hij voorbij komen. ‘Maar de mens is de beperkende factor’, zegt hij. Het maken van een preparaat kost veel tijd. Ook is de geringste verstoring van invloed op de analyse. ‘De vergroting van de elektronenmicroscoop is zo groot dat stemgeluid het beeld al kan verstoren.’

Re:acties 1

  • Jan nagel 0623096370

    Hoi adraan van aelst heb jij op de vrije school in zeist gezeten ? Graag reaktie voor een reunie?

    Reageer

Re:ageer