Nieuws - 25 februari 2016

Adrenaline

Hardlopen vertraagt de ontwikkeling van kanker. Dat blijkt uit Deens onderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen. De stoot adrenaline die vrijkomt tijdens een intensief stukje lopen, laat tumoren bij muizen tot de helft verschrompelen. De adrenaline doet speciale immuuncellen, de zogeheten natural killers, beter hun weg vinden naar de kankercellen. Conclusie? Sporten is goed voor muizen!

Hades

Microbiologen van de Universiteit van Uppsala hebben een nieuwe groep archaea ontdekt. De microben leven onder meer diep onder de grond van Yellowstone National Park in de VS. De organismen overleven zonder licht en zuurstof. Dat kunstje flikken ze door koolmonoxide te verbranden. Daarmee zijn het onze tegenvoeters: wij mensen kunnen niet zo goed tegen koolmonoxide. De ontdekte ‘beestjes’ zijn toepasselijk Hadesarchaea gedoopt, naar de Griekse god van de onderwereld.

Naar bed

Noorse wetenschappers hebben een sterk verband gevonden tussen schoolprestaties en slaap. Leerlingen van 16 tot en met 19 jaar die tussen 10 en 11 uur naar bed gaan, halen gemiddeld de hoogste cijfers. Later naar bed gaan, levert lagere cijfers op. Maar vroeger naar bed gaan ook! Hetzelfde geldt voor langer in bed liggen in de weekeinden. Kortom, rust en regelmaat scoort. Het goede nieuws: de effecten zijn gering, een paar tiende punt.

Muizenissen

Mannetjesmuizen kijken liever vechtfilms dan porno, blijkt uit Japans onderzoek van Azabu University. De onderzoekers lieten muizen de keuze om op smartphones filmpjes te kijken van drie soorten sociaal gedrag: copuleren, vechten of snuffelen. De muizen verkozen vechtfilmpjes boven seks en snuffelen. Als verzachtende omstandigheid moet worden opgemerkt dat de muizen maagd waren. Ze wisten niet beter.