Nieuws - 18 oktober 2018

Ademtest laat zien hoe darmbacteriën voedsel verwerken

tekst:
Tessa Louwerens

Wetenschappers slaagden erin om via de lucht te meten hoe darmbacteriën voedsel verwerken. Deze metingen kunnen belangrijke informatie opleveren over darmgezondheid en helpen bij de aanpak van bijvoorbeeld overgewicht of bepaalde darmaandoeningen.

©Shutterstock

De onderzoekers toonden in proeven met muizen aan dat darmbacteriën voedsel op verschillende manieren verwerken, afhankelijk van welk voedsel de muizen kregen. Moeilijk verteerbaar voedsel werd bijvoorbeeld sneller gefermenteerd dan makkelijk verteerbaar voedsel. Dit stelden de onderzoekers vast door de muizen in een kamer te plaatsen met sensoren die continu de in- en uitademingsgassen meten. Met deze techniek kunnen onderzoekers dus in beeld brengen hoe bacteriën in de darm reageren op verschillende soorten voedsel.

Darmgezondheid meten met een ademtest
De methode is mogelijk ook geschikt voor onderzoek bij mensen, volgens hoofdonderzoeker Evert van Schothorst: ‘Er bestaan al kamers waar de ademlucht van mensen wordt gemeten. Als die worden uitgerust met de sensoren die wij in ons onderzoek hebben gebruikt, kunnen ze real-time meten hoe darmbacteriën voedsel verwerken.’

Deze metingen kunnen dan belangrijke informatie opleveren over de gezondheid van de darmen, en in de toekomst wellicht ook over aandoeningen als de ziekte van Crohn of prikkelbaar darmsyndroom. Ook kunnen de onderzoeksresultaten meer duidelijk maken over gezonde voeding. De samenstelling van darmbacteriën en hun reactie op voedsel heeft namelijk ook effect op het gevoel van verzadiging. ‘Hoe meer we daarover weten, hoe beter we overgewicht, obesitas en samenhangende ziekten kunnen aanpakken’, aldus Van Schothorst.

Lees ook eens: