Nieuws - 1 januari 1970

Activisten vernielen transgene appelbomen

De transgene appelbomen die in oktober vorig jaar door PRI zijn geplant blijken eind maart te zijn vernield. Alle 420 boompjes lijken met de hand gebroken te zijn. De actie zou een maand later op internet zijn opgeëist door het Earth Liberation Front.
Het onderzoek heeft door de actie zeker een jaar vertraging opgelopen.

PRI heeft geen ruchtbaarheid aan de vernieling willen geven. ,,Het leek ons verstandig niet actief te communiceren, door slechte ervaringen in het verleden met een veldproef’’, aldus voorlichter Erik Toussaint. Bij de politie is aangifte gedaan van 210.000 euro schade.
Op het proefveld stonden twee jaar oude bomen met een gen uit gerstekorrel. Dat gen produceert een eiwit waar de veel voorkomende ziekte appelschurft niet goed tegen bestand is.
De eerste transformaties zijn in 1994 gedaan en vervolgens in vitro getoetst. Het doel van de proef was het terugdringen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Een derde van de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen in Nederland wordt ingezet in de appelteelt, tachtig procent daarvan tegen appelschurft. Bomen verliezen bij deze gevreesde ziekte hun blad en krijgen nauwelijks vruchten.
Projectleider dr Frans Krens is teleurgesteld over de vernieling. ,,Als onderzoeksinstelling probeer je wetenschappelijke vragen te beantwoorden, zoals in hoeverre GMO het gebruik van middelen kan terugdringen. Deze appels hadden nooit op de markt kunnen komen. We moeten namelijk bloei verhinderen om uitkruising te voorkomen.’’
De appelbomen zijn niet geruimd. De onderzoekers hopen dat de bomen opnieuw uitlopen. | Y.d.H.