Nieuws - 5 juni 2015

Actieweek De Nieuwe Universiteit

De Nieuwe Universiteit Wageningen houdt vanaf maandag 8 juni een actieweek op de campus. De protestorganisatie hoopt meer bekendheid en actieve medestanders te trekken.

De Nieuwe Universiteit Wageningen werd opgericht tijdens de Maagdenhuisprotesten in Amsterdam. De groep ijvert voor een ‘nieuwe universiteit’, die bottom-up wordt bestuurd, minder sterk vervlochten is met het bedrijfsleven en minder gefixeerd is op rendement.

Tijdens de actieweek vinden elke lunchpauze debatten en discussies plaats op het grasveld naast Forum. Zo vertelt Marten Scheffer, hoogleraar Aquatische ecologie en waterkwaliteitsbeheer, komende maandag over de universiteit als een plek voor creativiteit. Michael Marchman, één van de oprichters van RethinkWUR, houdt woensdag een lezing over het oprukken van neoliberalisme en marktdenken op universiteiten. ’s Avonds kunnen studenten onder meer naar filmvertoningen en optredens.

De actieweek moet DNU meer naamsbekendheid geven onder studenten, zegt vertegenwoordiger Aart-Jan van de Glind, die ook als freelance fotograaf werkt voor Resource. Bovendien wil de organisatie zorgen dat op de campus een alternatief geluid te horen is. Dit voorjaar bleef het relatief rustig op Wageningen Universiteit, terwijl vooral op de Universiteit van Amsterdam heftige studentenprotesten woedden. Toch denkt Van de Glind dat veel studenten sympathiseren met de standpunten van DNU maar de beweging niet kennen.

Ondertussen blijft DNU ook inhoudelijk kritiek leveren op Wageningen UR. Komende maandag wordt in de lunchpauze een manifest aangeboden aan de nieuwe rector Arthur Mol. DNU spreekt hierin onder meer haar bezorgdheid uit over de impact van groeiende studentenaantallen op de onderwijskwaliteit, zegt Van de Glind. ‘Deze nadruk op expansie is een keuze van de Raad van Bestuur, niet opgelegd door Den Haag.’

Lees ook