Organisatie - 19 juni 2008

Actievoerders mogen bestuurscentrum niet in

Studenten en medewerkers die demonstreerden voor persvrijheid op Wageningen UR, mochten donderdag 12 juni het bestuurscentrum niet in. Dat had te maken met eisen rond brandveiligheid en gevaar voor vandalisme en diefstal, aldus woordvoerder Simon Vink. Omdat een actievoerende medewerker met een sleutel de achterdeur opende, konden de demonstranten toch binnen hun petitie met ruim 1200 handtekeningen aanbieden.

De demonstranten wilden niet weg zonder een reactie van de raad van bestuur.

Foto: Bart de Gouw

Bij het bestuurscentrum in Wageningen verzamelden zich donderdag rond het middaguur bijna honderd studenten en medewerkers voor een stil protest, georganiseerd door studentenbond WSO en studentenpartij PSF. Maar om half één, bij het begin van de actie, ging de hoofdingang dicht. ‘Het bestuurscentrum is een niet-openbaar gebouw’, verklaarde Vink. ‘Bovendien is het gebouw niet berekend op zoveel mensen, en we zijn bang dat er bijvoorbeeld laptops verdwijnen.’ Volgens de woordvoerder is vooraf geprobeerd om met de organisatoren van de demonstratie een alternatief te vinden, maar wilden die daar niet op ingaan.
Nadat de achterdeur was geopend, liepen de demonstranten stil door de gangen. Op weg naar de werkkamers van de bestuursleden werden ze tegengehouden door een bedrijfshulpverlener. Na overleg bleek rector Martin Kropff bereid de handtekeningen beneden in de hal in ontvangst te nemen, als de mensen die daar lunchten met rust werden gelaten.
Kropff liet na de overhandiging weten dat het de intentie van de raad van bestuur is dat er een open, kritische discussie in het blad gevoerd kan worden. ‘Maar binnen regels, want we willen niet dat er berichten in staan over een reorganisatie, als dat nog niet officieel is besproken’, aldus de rector.
De studentenraadsfracties probeerden afgelopen week in een gesprek de rector al duidelijk te maken dat de nieuwe invulling van Resource hen niet zint. ‘Wij hechten geen waarde aan het nieuwe blad’, zegt Sicco Stortelder van de PSF. ‘We willen een onafhankelijk blad in plaats van een promotieblad van de universiteit, en we willen weten waarom de eisen aan het blad zijn opgesteld zoals dat is gedaan.’ Met de demonstratie wilden PSF en WSO laten zien dat het onderwerp leeft onder studenten en medewerkers. ‘We zien het liefst een nieuwe aanbesteding, waarbij studenten invloed hebben op de eisen aan het blad in het bestek. Dit is de universiteit onwaardig’, aldus Stortelder.
Paul Hebinck van de leerstoelgroep Rurale ontwikkelingssociologie was daarom ook naar het bestuurscentrum gekomen. Een ‘mededelingenblad van de raad van bestuur’ past volgens hem helemaal in het rijtje van de opmars van de bedrijfscultuur en het gebrek aan academische cultuur. ‘Beleid is hier verworden tot mededelingen top-down.’