Wetenschap - 1 januari 1970

Acties aan universiteiten lijken nabij

De vakbonden praten hardop over mogelijke prikacties en stakingen voor een betere cao. Hoewel de bonden op 12 april nog een afspraak hebben met de universiteiten, bereiden zij zich al voor op stakingen. Op bijna alle universiteiten zijn actiecomitos gevormd. We zetten alles organisatorisch alvast op de rails, zegt Peter Wiechmann van de AbvaKabo. Volgens de bonden zitten de onderhandelingen vrijwel op slot

De universiteiten bieden een loonsverhoging van drie procent, plus een eenmalige uitkering van een half procent, voor een cao van achttien maanden. Ze willen de loonsverhoging pas vanaf 1 oktober uitbetalen en er in 2000 niets meer bij doen. Ter vergelijking: de bonden willen een cao van twaalf maanden, een eindejaarsuitkering van een half procent en een loonsverhoging van drie procent, met terugwerkende kracht uit te betalen vanaf januari.