Nieuws - 13 februari 2019

Actiegroep probeert stakingsvuur op te stoken

tekst:
Luuk Zegers

Wageningse vertegenwoordigers van de landelijke actiegroep WOinActie roepen WUR-collega’s op om mee te doen aan de landelijke onderwijsstaking van 15 maart. Ze gaan onder meer workshops ‘maak je eigen protestbord’ geven in de WUR-kantines.

Michiel Köhne van WOinActie Wageningen hoopt de actiebereidheid in Wageningen te vergroten. © Luuk Zegers

WOinActie komt op voor de belangen van het universitair onderwijs, ‘dat door forse, langdurige bezuinigingen en een snelle toename van het aantal studenten onder grote druk staat’, aldus de website van de protestbeweging. De actievoerders eisen dat diverse kortingen uit de afgelopen jaren worden teruggedraaid.

‘Dit is het moment om in actie te komen. Ook uit solidariteit. Er moet écht meer geld naar het onderwijs’, zegt universitair docent Rechtsantropologie Michiel Köhne, die actief betrokken is bij WOinActie. ‘We willen de WUR-geledingen in beweging krijgen. Bij de laatste demonstratie in Den Haag waren we maar met vijf Wageningers. Maar de grote werkdruk is er wel. Daarom gaan we nu kijken of we op 15 maart meer mensen op de been kunnen krijgen.’

Op maandag 4 maart staat er een FNV-camper bij Forum

Dat moet onder andere gebeuren met de protestbord-workshops in de week van 25 februari. Ook staat er op maandag 4 maart een FNV-camper bij Forum om medewerkers te mobiliseren. En ten slotte wil WOinActie Wageningen het universiteitsbestuur om steun vragen. Köhne: ‘In Den Haag liepen bestuursleden van sommige universiteiten mee. Ons bestuur deed dat niet.’

In een reactie laat het universiteitsbestuur weten dat het de knelpunten onderkent die aanleiding zijn voor de vakbondsacties op 15 maart, maar staking op dit moment een te zwaar middel vindt. Het bestuur respecteert ‘het recht van werknemers om via dit middel aandacht voor hun eisen te vragen, maar zal de actie niet actief ondersteunen’. Medewerkers die deel willen nemen aan de staking worden verzocht om ‘rekening te houden met de onderwijsverplichtingen en waar nodig goed met de onderwijsvragende studenten te overleggen’.