Nieuws - 22 mei 2008

Actie

nieuws_2203.jpg
Een net niet te warme zon schijnt in mijn gezicht, terwijl een net niet te fris windje langs m'n wangen waait. Wachtend op de bus blader ik door een zojuist in mijn handen gedrukt krantje. Wat is Nederland er eigenlijk beroerd aan toe. En wat ben ik zelf toch geweldig bezig. Bushokjes laat ik altijd netjes staan en mijn alcoholgebruik tijdens studentenbarbecues is te overzien. In games ben ik dermate onhandig dat een verslaving niet bepaald voor de hand ligt. Al bladerend voel ik mezelf steeds beter. Ik zeg zelfs ‘hoi’ op straat.
Op mijn bus is een grote blauwe sticker geplakt. Het logo van FNV prijkt in een klein hoekje, en binnen valt me op dat ik niet hoef te betalen. De buschauffeur groet me vriendelijk en zijn bijrijder, vermoedelijk ook buschauffeur, houdt zijn buik voor me in. Het tweetal voert actie. Publieksvriendelijk, dat nog wel, maar ze zijn toch niet zo braaf als ik.
Wel vreemd; ‘in actie komen’ ziet er voor werkgevers nooit zo productief uit. Verongelijkt lijkt het duo ook niet, de bijrijder lacht voortdurend waarbij hij zichzelf steeds van handgreep naar handgreep laat vallen. ‘Oowh’, zegt hij zichzelf uitrekkend en daarbij bijna omvallend, ‘straks eerst even een bakske koffie en dan zou het kúnnen dat ik nog moet werken’. Het is een zwaar leven, actie voeren.
En hogere lonen zitten er voorlopig niet in. Een belachelijke looneis ook, 3,5 procent meer. Hoe krijgen de bonden het verzonnen en vooral waar zouden die armzalige vervoerders dat geld ook vandaan moeten halen? Hun ex-bestuurder heeft slechts een vertrekbonus van 821 duizend euro gekregen. Hoe durf je dan als buschauffeur die steeds meer criminaliteit op zijn lijn krijgt ietsje meer loon te eisen?
Nee, laten ze een voorbeeld aan mij nemen. Saai colleges volgen en doen alsof problemen niet bestaan. Gewoon ja en amen zeggen zonder ooit strijd te leveren. Laten de chauffeurs maar snel stoppen met die acties. Pff, gratis openbaar vervoer, straks neemt de politiek het nog over.