Nieuws - 14 september 2006

Acouchy maakt zombiezaden

De acouchy maakt zombiezaden van de noten van de Carapa procera. Door de kiem uit de noten te knagen zorgt hij dat ze niet meer kunnen uitlopen. Daardoor blijft zijn voorraad carapanoten langer houdbaar.
De acouchy leeft in het oerwoud van Zuid-Amerika. Voor de droge zomer legt het knaagdier diverse voorraadjes aan van carapanoten. Die kiemen normaal gesproken erg snel en groeien dan uit tot zaailingen, lang voordat de acouchies ze nodig hebben. Onderzoekers vonden het dan ook vreemd dat de acouchy juist de carapanoot kiest als hij een voorraad aanlegt.
Nu blijkt dus dat het knaagdier de noten bewerkt voordat hij ze begraaft. Hij graaft de zaden ook op gezette tijden weer op, tot wel drie keer achter elkaar. Een derde eet hij vervolgens op, twee derde verstopt hij weer ergens anders zodat zijn soortgenoten ze niet vinden. De zaden die door de acouchy bij het ontkiemen over het hoofd zijn gezien verklaren volgens de onderzoekers de goede verspreiding van de Carapa procera.
De ontdekking van de zombiezaadjes komt voort uit het promotieonderzoek van dr. Patrick Jansen. Hij promoveerde in 2003 cum laude aan Wageningen Universiteit en werkt nu als ecoloog bij Rijksuniversiteit Groningen. Jansen publiceerde de resultaten van zijn onderzoek samen met de Wageningse ecologen prof. Frans Bongers en prof. Herbert Prins in het wetenschappelijke tijdschrift Oikos.