Wetenschap - 1 januari 1970

Achterhoek is beste fietsregio

De beste regio voor een dagtocht met de fiets is de Achterhoek. Drenthe en de Veluwe staan op plaats twee en drie. Drenthe doet het meest aan promotie van de provincie als fietsgebied. Dat blijkt uit onderzoek van Alterra.

Het instituut ontwikkelde in opdracht van de Stichting Landelijk Fietsplatform een methode om regio's te beoordelen op geschiktheid voor fietsrecreatie. De onderzoekers keken daarbij naar landschap en voorzieningen, zoals de toegankelijkheid van natuurgebieden, de stilte, de fietsdrukte, de bewegwijzering en de aanwezigheid van reliƫf. Daarnaast werd ook gelet op promotie, het aantal verhuurlocaties en het fietsbeleid.

Volgens drs Martin Goossen is het vergelijkend onderzoek een goed middel voor regio's, maar ook voor steden, om de zwakke punten op het gebied van fietsrecreatie in beeld te brengen. Te denken valt aan lawaai of gebrek aan goede fietsroutes. 'Op de Veluwe valt bijvoorbeeld het aantal fietsmogelijkheden vies tegen.' Goossen denkt dat er ook een categorie 'meest innovatieve regio' moet komen, voor bijvoorbeeld regio's die van nature niet zo aantrekkelijk zijn, maar wel op een bijzondere wijze met productvernieuwing bezig zijn.

Dat regio's met dit soort onderzoek kunnen scoren, blijkt uit het feit dat het recreatieve fietsen jaarlijks ongeveer 350 miljoen euro opbrengt. Nederland is en blijft een fietsland. Ongeveer elf miljoen Nederlanders stappen jaarlijks op de fiets voor een tochtje. In 2003 werden 427 miljoen recreatieve fietstochten gemaakt met een totale lengte van 3,7 miljard kilometer. / MW