Student - 7 maart 2019

Achter op de motor door Katmandu

tekst:
Eva van der Graaf

Wie? Christa van Oorschot (20), bachelorstudent Internationaal Land- en Waterbeheer
Wat? Stage bij Nepal Engineering College
Waar? Katmandu, Nepal

Wat ik in Nepal heb gedaan, is een soort stage en onderzoek ineen. Ik heb een studie gedaan naar de correlatie tussen de womens voice in irrigation managamenent en male out-migration – ik weet even niet hoe ik dat in het Nederlands moet zeggen. In Nepal komt het veel voor dat boeren vanuit kleine dorpen naar de stad of het buitenland migrereren om geld te verdienen. Ze sturen dan geld op naar hun families.

Tolk en gids

Op een normale werkdag ging ik naar het Engineering College of ik ging ergens in een cafeetje werken. Ik had een woning in Katmandu, maar als ik op veldwerk was, sliep ik vaak in guesthouses, lodges of bij families thuis. Ik had altijd mijn tolk bij me tijdens het veldwerk. Hij was ook meteen mijn gids. Op het platteland spreken de mensen toch minder Engels. De vrouwen die ik interviewde, reageerden best goed op mij. Mensen willen graag dingen vertellen en mijn tolk was ook een makkelijke prater. Er kwam altijd verrassend veel uit.

Al maakte ik soms wel apart dingen mee. Op een gegeven moment kwamen we ergens in een klein dorpje waar de schoolkinderen buiten aan het dansen waren op muziek, maar toen ze mij zagen, renden ze op me af en wilden ze een foto. Na de foto renden ze ook meteen weer terug. In datzelfde dorpje, die avond, aten we bij onze gastvrouw, die overigens maar twee jaar ouder was dan ik. Ze had een paar lekkere dingen gemaakt, maar ook minder lekkere. Er was bijvoorbeeld gefrituurde vis die ze dan met schedel en al opeten. En slakken. Dat is echt een specialiteit daar, dus ik deed maar of ik het lekker vond.

Mensen leren kennen

Ik woonde dicht bij twee andere Nederlandse studenten. Eentje kende ik al vanuit Wageningen. We aten regelmatig samen en gingen samen uit. Ik vond het fijn om mensen in de buurt te hebben met wie je ook over je onderzoek kon praten. En samen leer je veel meer mensen kennen. Dan gingen we iets doen en had een vriend weer een andere vriend meegenomen.

In Katmandu is veel te doen. Het is echt een grote stad. Ook heb ik veel achter op de motor gezeten. In Nepal hebben ze een app, zoiets als Uber, maar dan voor brommers en motors. Je kunt gewoon aangeven waar je bent en word dan opgepikt. Dat geeft veel vrijheid.

Ik heb ook een keer een trektocht gemaakt in Pokhara samen met een vriendin. Onderweg kwamen we andere mensen tegen en dan liepen we samen verder.