Nieuws - 6 mei 2010

Ach, nog eentje dan.

Tot het gala op 28 mei ga ik geen druppel meer drinken. Gaat het moeilijk worden? Waarom drinken mensen eigenlijk?

Het is elke keer weer gĂȘnant als ik te diep in het glaasje heb gekeken. Ik zet mezelf op de meest uiteenlopende manieren voor lul, ik maak ruzie en onderneem soms illegale activiteiten. Waarom ik sinds gisteren niet meer drink vertel ik wel als de misdaad is verjaard. Het was niet elegant.
Een jongen drinkt meestal om een beetje los te komen, omdat het lekker is en omdat het wordt verwacht. Eigenlijk is het gek dat veel drinken de norm is onder mannelijke studenten. Het testosteronniveau en de motoriek hollen achteruit waardoor je een stuk minder goed wordt in datgene waarvoor je in de eerste plaats naar het feestje bent gekomen. Om maar te zwijgen van de dag van totale apathie die op zo'n uitspatting volgt, de torenhoge kosten van de drank zelf en andere onvoorziene schade.
Een clubgenoot dronk de veertig dagen tussen carnaval en Pasen niet. Voor zover ik weet lukte hem dat zonder veel problemen, al staat me bij dat ik hem regelmatig een biertje heb proberen te slijten. Ah joh, eentje kan toch wel? Vooral op de vereniging gaat het moeilijk  worden, want daar wordt twee keer zoveel gedronken als erbuiten. Volgens de norm van 21 standaardglazen per week is ieder lid alcoholist. Als student kun je zeven dagen per week drinken. Ik doe dat twee tot vier avonden per week en neem vaak thuis een biertje voor het slapengaan. Toch ben ik fysiek in vorm en voel mij niet verslaafd. Dat is de voornaamste reden om dit te proberen: aan mezelf bewijzen dat ik geen alcohol nodig heb.
Een vriend van me heeft me honderd euro beloofd als het lukt tegenover vijfentwintig voor hem als het niet lukt. Bedankt voor het vertrouwen! Zou jij het kunnen?