Wetenschap - 1 januari 1970
Accijns maakt koolzaad onrendabel voor boer
Zelfs als alle landbouwareaal in Nederland zou veranderen in een gele vlakte, dan nog kan maar een op de drie auto’s rijden op biodiesel uit de teelt van koolzaad op dat areaal. Maar volgens een onderzoek van Wageningen UR is het voor Nederlandse boeren niet rendabel om koolzaad te verbouwen, tenzij biobrandstof wordt vrijgesteld van accijns.
Maar in 2004 werd in Nederland maar op 1600 hectare koolzaad geteeld. ‘En gek veel groei verwachten we niet’, zegt Bas Janssens, projectleider van het onderzoek. Want koolzaad levert voor de boer in Nederland minder op dan tarwe of snijmaïs.
Om koolzaad voor boeren aantrekkelijk te maken zijn een hogere opbrengst per hectare, lagere kosten en een betere prijs nodig. Door onderzoek en voorlichting kan de opbrengst per hectare nog fors omhoog. De kosten zouden kunnen dalen wanneer bepaalde bestrijdingsmiddelen gebruikt zouden mogen worden.
Maar de belangrijkste stimulans zou komen van accijnsvrijstelling op biobrandstof. In Duitsland leidde dat beleid tot een groei van het areaal tot 1,3 miljoen hectare, in Frankrijk tot 1,1 miljoen hectare. In Nederland wordt alleen in kleine projecten geëxperimenteerd met vrijstelling van accijns. / JT