Wetenschap - 25 februari 2014

Academische Jaarprijs verleden tijd

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

De Academische Jaarprijs houdt er mee op. De prijs heeft zijn doel bereikt en bovendien is het geld op, laat de verantwoordelijke stichting weten.

Wageningen Universiteit haalde de prijs twee keer binnen. In 2006 won Marcel Dicke met het idee om Wageningen voor één week te veranderen in een City of Insects. ‘Vliegkunstenaars’ van David Lentink werd in 2010beloond. Zijn project liet amateurfilmers met hogesnelheidscamera opnamen maken van vogels en insecten in vlucht.

De prijs van een ton werd sinds 2005 jaarlijks uitgereikt aan wetenschappers die hun onderzoek bij een groot publiek onder de aandacht willen brengen. Maar de prijs is niet langer noodzakelijk, concludeert de stichting nu. Er is veel meer media-aandacht voor wetenschappers dan acht jaar geleden en wetenschappers zouden bovendien zelf steeds meer beseffen hoe belangrijk het is om over hun onderzoek te vertellen.

Maar geld speelt ook een rol. Bezuinigingen bij de organisatoren (wetenschapsfinancier NWO, NRC Handelsblad, de KNAW en VPRO/NTR) en teruglopende sponsorinkomsten maken het steeds moeilijker om het financieel rond te krijgen. De prijs van 2013 was de laatste. De cheque ging toen naar de Universiteit van Amsterdam voor een app waarmee iedereen vogels kan volgen en registreren.