Nieuws - 27 oktober 2010

Academische Jaarprijs naar Wageningen

Wageningen Universiteit heeft voor de tweede keer de Academische Jaarprijs gewonnen. Vliegkunstenaars, het project van David Lentink en zijn team, troefde in de finale de Groningse inzending Genenkrakers af.

vliegkunstenaars.jpg
Met de prijs is een bedrag van een ton gemoeid. Lentink wil daar twintig supersnelle camera's voor kopen om vlieggedrag te bestuderen. Het bijzondere is dat niet wetenschappers, maar leken gaan filmen. De bedoeling is dat vliegende vogels en insecten in beeld worden gebracht. Dat levert niet alleen spectaculaire beelden op, maar moet de wetenschappers ook op nieuwe ideeen brengen.
DNA-museum
Wageningen moest het in de finale opnemen tegen een team van de Groningse universiteit. Groningen wil in samenwerking met de NS en Prorail een aantal treinstellen ombouwen tot rijdend DNA-museum: de LifeLineExpress. Het spoor fungeert daarbij als metafoor voor de dubbele helix, de vorm die DNA in de natuur aanneemt. De trein zou elke universiteitsstad in ons land aandoen en daar een paar dagen blijven staan.
Theater
Beide teams werden door een jury gekozen uit vijf finalisten. De twee mochten voor een volle Aalmarktzaal in Leiden nogmaals hun presentatie uitvoeren. Wageningen scoorde daarbij beduidend beter dan de Groningers. Lentink en zijn ploeg maakten er een soort doorlopende theatervoorstelling van met fraaie beelden van vliegkunst op de achtergrond. De Groningers kwamen niet verder dan een aangekleed DNA-college.
Vroege Vogels
Vliegkunstenaars overtuigde daarnaast door de ver uitgewerkte plannen om de flimbeelden de wereld in te sturen. Zo komt er een tentoonstelling in wetenschapsmuseum Nemo, Natuurkalender zet de beelden op hun website, er komt een eigen filmfestival en Vroege Vogels gaat uitgebreid aandacht besteden aan het project.