Nieuws - 29 juni 2010

Academisch reisje

Vakantie! Behalve voor de herkansers zit voor iedereen het laatste tentamen erop. Binnenkort kunnen we op reis met een academisch randje.

Sommige HBO-studenten wilden graag academische verdieping: meer kansen want een academische titel, maar een opleiding volgen die voor het grootste gedeelte op de hogeschool plaatsvindt. Het klinkt me vreemd in de oren dat wetenschappers zich gaan buigen over iets dat puur commercieel van aard is en geen enkele ideële waarde heeft. Mensen als vee in bussen naar hete stranden voeren en aldaar zo efficiënt mogelijk van hun spaargeld ontdoen. Maar natuurlijk ook prachtige reizen faciliteren naar verre oorden, onbevlekt door Westerse cultuur. Het blijft consumeren. Handig legt opleidingsdirecteur Philipsen kunstmatig de link met Wageningse thema's: 'Als het klimaat verandert, verleggen de toeristenstromen zich.' Dat thema kennen mensen, dus vertrouwen ze het. Ook al is het verband tussen klimaatverandering en veranderende toeristenstromen wat mij betreft verre van evident.
Sommige studenten vrezen dat de academische graad gaat inboeten aan autoriteit als universiteiten curricula gaan aanbieden die 'weinig voorstellen.' De opleiding toerisme wordt vergeleken met een cursus Zumba. Of deze elitaire klanken gegrond zijn is een tweede vers, maar het kan geen wenselijke wijze zijn om als universiteit in het nieuws te komen. Dat kost studenten. Waarschijnlijk kost dat meer studenten dan de vier of vijf studenten die het gat in de markt gaat opleveren.
Natuurlijk kan het allemaal goed uitpakken en draagt de nieuwe studie bij aan het complete maar ook hippe imago van de universiteit, want dat zijn de enige redenen die ik kan bedenken om deze studie aan te bieden. Maar het is zo'n raar moment om deze stunt uit te halen, net nu er stemmen opgaan om de wildgroei van studies binnen de perken te houden. Dan kunnen die academische vakanties waar ik over een aantal jaar van ga genieten maar beter verdomd ontspannend zijn.