Nieuws - 3 juni 2011

Academics Anonymous?

Studenten geven -gewenst of niet - steeds meer bloot, terwijl sommige universiteiten de vuile was juist níet buiten zetten.

Bij_de_buren_YK.jpg
Op de Universiteit Utrecht zullen studenten weldra geen anoniem nummer meer zijn. De nieuwe rector magnificus Bert van der Zwaan: "Anonimiteit is de grootste vijand van de academische wereld." Een mooie quote, die moeten we hem nageven, maar voor veel studenten ook een angstvallige uitspraak. Immers, het college van bestuur van de UU pleit voor een de-anonimisering van tentamencijfers: iedereen zou de eindresultaten van iedereen moeten kunnen zien. Gevolg: elke student wordt extra getriggerd zijn best te doen, zo denkt Van der Zwaan. "We willen ons spiegelen aan Cambridge en daar laat je het wel uit je hoofd om lage cijfers te halen." En op de excellerende UU voortaan dus ook niet meer.
 
Studentenpolitie 2.0
Tja, wie in deze tijd is geboren, gaat automatisch akkoord met de voorwaarden van transparantie. Bij inschrijving bij de gemeente wordt een gepaste Facebook-account, Twitter-pagina en Linkedin-profiel aangemaakt, waarop later dan heel handig de UU- tentamencijfers worden gepubliceerd. Geheimen hoeven we voor elkaar ook niet te hebben als goede burgers. Sterker nog, je deelt alle privé-informatie met de overheid en politie. In Groningen zijn ze daar al heel ver mee. Twitter hadden ze al, maar nu kun je ook alle gênante foto-momenten en kotsbeurten met het studentagentenduo Matthijs en Nico sharen op Facebook. Wel even oppassen met wat je twittert en comment over gejatte verkeersborden, geheelde fietsen, seks met dronken dus willoze lieden of vechtpartijen  - 0,6% van de studenten maakt zich trouwens schuldig aan het laatste, volgens recent onderzoek. De Zaak Schilderij Ceres zou voor de studentenpolitie 2.0 overigens een zeer geschikte zaak zijn. Online foto's en verhalen van de diefstal genoeg.
 
Universiteitsnieuws 0.2
Wie niets op heeft met al die transparantie: niet getreurd. Er nog genoeg universiteiten die een broertje dood hebben openbaar- en doorzichtigheid. Het hooghouden van een artificieel imago ('Eén in weten') staat bij hen hoger in het vaandel. Het openbaar maken van behaalde cijfers zoals de UU? Als je dat voor sommige studies doet, komt dat zeker niet ten goede voor het imago van de excellente academie, dus liever niet. En, wie als universiteit een mooi imago wil opbouwen, moet eerst alle kritische noten op de universiteit achter slot en grendel houden. Monddood maken, zogezegd.
 
Deze week heeft Nederland een primeur: de eerste universitaire nieuwssite die niet openbaar is en waar buitenstaanders dus niet op kunnen reageren. Alleen 'nieuws dat ook voor externe relaties van belang is' wordt op de hoofdpagina van de Radboud Universiteit (vorig jaar Nobelprijs!) gepubliceerd. Maar macht van de transparantie blijft groot. Kleine Assanges zijn al actief op de Nijmeegse campus en publiceren al die geheime interne documenten op sites als RU Leaks en RUNieuws.nl. Hun credo: "Gebrek aan transparantie is de grootste vijand van de academische wereld."