Wetenschap - 22 februari 2001

Abvacabo FNV wint OR-verkiezingen

Vakbond Abvakabo FNV heeft de verkiezingen voor de ondernemingsraad van de universiteit gewonnen. De vakbond heeft haar absolute meerderheid vergroot en bezet nu tien van de zeventien zetels in de centrale ondernemingsraad.

Abvakabo FNV heeft een extra zetel overgenomen van De Vrije Lijst, de opvolger van het oude TAP 82. De Vrije lijst heeft de komende periode drie zetels in de OR, VAWO/CMHF kreeg twee zetels, net als de aio-fractie PromoV.

Het opkomstpercentage bij de verkiezing was 41 procent; 1011 medewerkers van de universiteit vulden het stembiljet in. Voor de meeste onderdeelcommissies, de medezeggenschapsorganen van de departementen, was geen verkiezing nodig omdat er te weinig of precies genoeg kandidaten waren. Bij het bestuurscentrum waren wel verkiezingen nodig. Abvakabo FNV kreeg daar vier van de acht zetels, de vrije lijst twee, net als VAWO/CMHF.

Bij het departement Plantenwetenschappen waren twee kandidaten voor de elf beschikbare zetels. De centrale ondernemingsraad heeft daarom besloten dat hij de medezeggenschap voor de plantenwetenschappers voorlopig zal waarnemen. Totdat voldoende kandidaten zijn gevonden zal hoogleraar directeur prof dr ir Evert Jacobsen met de centrale ondernemingsraad moeten overleggen over zijn beleid. | K.V.