Nieuws - 1 februari 2007

Aapjes kijken in Schotland

349_nieuws.jpg
Debbie Otto, vorig jaar afgestudeerd in Tropisch landgebruik aan Wageningen Universiteit, ging voor haar afstudeeronderzoek naar Schotland, waar ze als tiener al vijf jaar woonde. In de dierentuin van Edinburgh observeerde ze het gedrag van kapucijnaapjes.
‘Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh willen weten of het trainen van apen in dierentuinen een positief effect kan hebben op hun gedrag. Als er voor onderzoek bloedafname nodig is, is het namelijk makkelijker voor verzorgers en minder stressvol voor de apen als ze vrijwillig meewerken. Daarom worden ze getraind om te luisteren naar hun naam en hun arm door het hek te steken voor een beloning.
Ik observeerde de training van kapucijnaapjes. Die waren net overgebracht vanuit Frankrijk en nog helemaal wild. De trainers wachtten eerst tot een aap hen aankeek. Dan riepen zij zijn naam en hielden een pinda omhoog. Als de aap naar de trainers toekwam, moest hij zijn arm door het hek steken om de pinda te krijgen.
De eerste week renden ze meteen weer weg als ze de pinda hadden. Maar langzaamaan werden de apen zelfverzekerder en maakten de trainers het hen moeilijker. Ze moesten bijvoorbeeld langer blijven zitten voor ze de pinda kregen. Ook leerden de trainers elk aapje op een specifieke plek te gaan zitten, om chaos te voorkomen.
De trainingen vonden twee keer per dag plaats. Tussendoor bleef ik het gedrag van de apen observeren. Ik deed dit vanachter het glas, omdat ze nog in quarantaine zaten. Ik vond het wel jammer dat ik niet in direct contact met hen mocht staan. Werken met apen is altijd al mijn wens geweest. Maar misschien dat ik die kans later nog krijg in mijn werk.
Ik woonde in het dorpje Stirling, twintig minuten van Edinburgh vandaan. Het dorpje is gezellig en knus, maar er is weinig te doen. Om meer mensen te leren kennen, ben ik gaan werken in een luxe hotel. Overdag zat ik in de dierentuin, en ’s avonds en in de weekenden stond ik achter de bar. We gingen geregeld na het werk nog even naar de kroeg. Ook ben ik nog naar een groot cultureel festival geweest met dans, theater en shows met doedelzakken. Dit was op het kasteel van Edinburgh. Een prachtig, typisch Schots kasteel.
Schotland kende ik al. Ik heb vijf jaar in Aberdeen gewoond omdat mijn vader daar werkte. Ik vind het er geweldig. Mensen zijn altijd erg vriendelijk en relaxed ingesteld. Schotland zal mij blijven trekken. Niet zozeer om er te wonen, maar wel om er geregeld heen te gaan.’