Student - 13 juni 2017

Aantal studentenhuizen aan banden

tekst:
Roelof Kleis
18

De gemeente Wageningen wil het aantal studentenhuizen aan banden leggen. Om overlast te voorkomen mag er per straat op elke twintig huizen maar eentje voor studenten zijn.

©Kamernet

Dat is de kern van de nieuwe regels voor kamerverhuur, die sinds deze week voor inspraak ter inzage liggen. De huidige regels zijn nog maar twee jaar oud, maar voldoen nu al niet meer. Volgens het college van burgemeester en wethouders dreigt in een aantal straten het woongenot van de bewoners te worden aangetast door kamerverhuur aan studenten.

Volgens de gemeente zijn het met name de verschillende leefritmes van studenten en omwonenden die voor problemen zorgen. Het gaat volgens een woordvoerder bijvoorbeeld om geluidoverlast door feestjes en bezoek laat op de avond, het rondslingeren van afval, het verkeerd parkeren van fietsen en fietsgedrag van studenten zoals het rijden over de stoep. Ook het beperkte onderhoud van panden is omwonenden een doorn in het oog.

Klachten
Het aantal klachten hierover kan de gemeente desgevraagd niet geven. ‘Maar uit gesprekken met buurtverenigingen, individuele bewoners en gesprekken met de wethouder Ter Maat, hebben wij sterke signalen gekregen dat het huidige beleid de belangen van reguliere bewoners niet voldoende waarborgt’, laat de woordvoerder weten. Aanscherping van de regels moet overlast voorkomen. De gemeente wil bovendien huisjesmelkers de wind uit de zeilen nemen.

De aanscherping is dat per straat maximaal 5 procent van de woningen studentenhuis mag zijn. Concentraties van studentenhuizen in een straat zijn taboe. Nu geldt  een maximum van 15 procent studentenhuizen in een straal van 50 meter om elke andere woning. Ook studentencomplexen van huisvesters als Idealis tellen in die regeling mee. Een vergunning is alleen nodig voor verhuur van kamers in huizen waar de eigenaar niet zelf woont. Voor huren bij een hospita of wonen boven winkels of horeca is (als voorheen) geen vergunning nodig.

Vergunningen
Invoering van de nieuwe regels betekent dat er nu al diverse straten zijn waar geen studentenhuis meer bij kan. De gemeente is bezig die lijst met straten op te stellen. Sinds 2015, toen de huidige regelgeving van kracht werd, zijn 120 vergunningen afgegeven voor studentenhuizen, kamerverhuur voor statushouders en projecten begeleid wonen. Aan die bestaande vergunningen wordt overigens niet getornd. Volgens een grove schatting van de gemeente telt Wageningen ongeveer 200 panden waar studenten kamers huren.  Inspraak op de nieuwe regels is mogelijk tot 20 juli.

Re:acties 18

 • Bewoner Julianastraat

  Hetzelfde geld voor die jongens op de Lawickse Allee.
  Ceres ballen in een fantastisch mooi hoekhuis. Elke dag lawaai, vuur in de tuin, rotzooi in de tuin en schreeuwen 's nachts. Vreselijk.
  Je hebt toch straten als de haarweg?! Stuur alle studenten lekker daar heen.... Of daar mogen die jongens hun gevaarlijke pitbull zeker niet uitlaten?!?!
  Wageningen weer voor Wageningers!!

  Reageer
  • Student WUR

   Beste 'Bewoner Julianastraat',

   Voor zover ik weet ben ik als student ingeschreven bij de Gemeente Wageningen en ben ik dus officieel een Wageninger. Met die laatste opmerking slaat uw comment dus als een tang op een varken.
   Daarnaast hangt er rond de niet-studerende inwoners van Wageningen een bepaald stigma dat elke student in Wageningen het leuk vindt om tot 1 uur in de nacht over de straat te schreeuwen en daarmee overlast te veroorzaken. Ik kan u verzekeren dat er genoeg studentenhuizen zijn in Wageningen die minder overlast veroorzaken dan de gemiddelde niet-studerende Wageninger. Verder is het aan het huis aan de Lawickse Allee zelf om te bepalen wat zij op hun eigendom doen wat betreft rotzooi en/of vuur in de tuin zolang zij daar geen grote overlast veroorzaken voor omwonenden.

   Het lijkt er een beetje op alsof u zeurt om het zeuren en hiermee probeert gelijkgestemden te vinden om een klopjacht te openen tegen de studentencultuur en studentenhuizen in Wageningen. Dit is precies de reden waarom dit idiote voorstel besproken wordt op gemeentelijk niveau. Zoals iemand hier terecht zegt draait de stad Wageningen van oudsher op studenten en nemen zij dus ook een belangrijk deel in van een stadsbeeld van Wageningen. Er zijn gelukkig voor u heel veel omliggende steden waar dit niet het geval is.

   Vriendelijke groet

 • Maurits Olivier van tot

  Ha, Jan Diederick!

  Mijn vader heeft laatst dat pandje op de Hoogstraat gekocht. Die met die mooie voorgevel en etalage beneden!
  De etalage wordt onze woonkamer, bravo!
  Kunnen we lekker naar alle plebs kijken die langslopen Haha.
  Gelukkig zijn de plebs over een aantal jaar niet meer welkom.
  Centrum 1 groot studentencorps!

  'Vo voor WSC Ceres

  Groetjes Maurits

  Reageer
 • Jan Diederick

  B'vo voor de Leden! Alle papa's van Ceres kopen samen het centrum van Wageningen op. Bravo!
  Het centrum wordt één groot studentencorps.

  Reageer
 • Binnenstads

  Haha wat zijn zij dom. De hele binnenstad draait op studenten. Ga maar gewoon weer verder huilen over dat het leven zich verplaatst naar de campus!

  Reageer
 • Mark Reijerman

  Connect Wageningen, studentenraad en studentenvakbond spreken elkaar hier binnenkort over.

  Reageer
 • Bewoner heerenstrast

  Dan kunnen de ceres ballen hun mooie huizen verlaten in de Heerenstraat, ik ben benieuwd of dit gaat gebeuren ?
  Ik weet nu het antwoord al !

  Reageer
 • Yo

  Dit word een groot probleem , waar moeten de studenten dan gaan wonen ?
  Op een caming in Otterlo of zo !

  Reageer
 • ZLG

  Kijk! Nu kan de herrezen studentenvakbond eindelijk haar meerwaarde gaan bewijzen. Ben benieuwd wat de SAW gaat doen om dit voorstel van tafel te halen.

  Reageer
  • Fons Janssen - S.A.W.

   Met de S.A.W. zijn we al een poosje bezig het huisvestingsdossier eigen te maken en het is een groot speerpunt komend jaar. Dit jaar hebben we in samenwerking met de Studenten raad en SFO bijvoorbeeld al gekeken naar de onnodige waterschapsbelastingen (http://sawageningen.nl/belastingen/).
   Met de studentenraad en Connect Wageningen gaan we hier inderdaad binnenkort mee zitten. Het is opmerkelijk om te zien dat deze regeling nu besproken wordt, terwijl er huisvesting belangrijk is en dat bouwbestemmingslocaties zorgvuldig aangewezen moeten worden. Aan de reacties te zien van de bewoner van de juliana straat, is het belangrijk dat er een organisatie is die zorgt dat studenten beter kunnen samenwonen met bewoners. Het mes snijdt namelijk aan twee kanten.

resource_wageningenur_nl_forum_reactions_wrapper for object 42 of type wm_language nl_gx_webmanager_cms_core_implementation_languageimpl 1

 • Johan

  Wat een kortzichtigheid. Wageningen staat nationaal en internationaal op de kaart dankzij de WUR. Zonder WUR is Wageningen niet meer dan een onbetekenend dorpje aan Nederrijn. Als je je studenten niet kunt waarderen, ben je de universiteit niet waard.


Re:ageer