Student - 13 juni 2017

Aantal studentenhuizen aan banden

tekst:
Roelof Kleis
18

De gemeente Wageningen wil het aantal studentenhuizen aan banden leggen. Om overlast te voorkomen mag er per straat op elke twintig huizen maar eentje voor studenten zijn.

©Kamernet

Dat is de kern van de nieuwe regels voor kamerverhuur, die sinds deze week voor inspraak ter inzage liggen. De huidige regels zijn nog maar twee jaar oud, maar voldoen nu al niet meer. Volgens het college van burgemeester en wethouders dreigt in een aantal straten het woongenot van de bewoners te worden aangetast door kamerverhuur aan studenten.

Volgens de gemeente zijn het met name de verschillende leefritmes van studenten en omwonenden die voor problemen zorgen. Het gaat volgens een woordvoerder bijvoorbeeld om geluidoverlast door feestjes en bezoek laat op de avond, het rondslingeren van afval, het verkeerd parkeren van fietsen en fietsgedrag van studenten zoals het rijden over de stoep. Ook het beperkte onderhoud van panden is omwonenden een doorn in het oog.

Klachten
Het aantal klachten hierover kan de gemeente desgevraagd niet geven. ‘Maar uit gesprekken met buurtverenigingen, individuele bewoners en gesprekken met de wethouder Ter Maat, hebben wij sterke signalen gekregen dat het huidige beleid de belangen van reguliere bewoners niet voldoende waarborgt’, laat de woordvoerder weten. Aanscherping van de regels moet overlast voorkomen. De gemeente wil bovendien huisjesmelkers de wind uit de zeilen nemen.

De aanscherping is dat per straat maximaal 5 procent van de woningen studentenhuis mag zijn. Concentraties van studentenhuizen in een straat zijn taboe. Nu geldt  een maximum van 15 procent studentenhuizen in een straal van 50 meter om elke andere woning. Ook studentencomplexen van huisvesters als Idealis tellen in die regeling mee. Een vergunning is alleen nodig voor verhuur van kamers in huizen waar de eigenaar niet zelf woont. Voor huren bij een hospita of wonen boven winkels of horeca is (als voorheen) geen vergunning nodig.

Vergunningen
Invoering van de nieuwe regels betekent dat er nu al diverse straten zijn waar geen studentenhuis meer bij kan. De gemeente is bezig die lijst met straten op te stellen. Sinds 2015, toen de huidige regelgeving van kracht werd, zijn 120 vergunningen afgegeven voor studentenhuizen, kamerverhuur voor statushouders en projecten begeleid wonen. Aan die bestaande vergunningen wordt overigens niet getornd. Volgens een grove schatting van de gemeente telt Wageningen ongeveer 200 panden waar studenten kamers huren.  Inspraak op de nieuwe regels is mogelijk tot 20 juli.

Re:acties 18

 • Bas

  December 2019. Dankzij dit beleid staat mijn dochter, inmiddels masterstudent, precies in haar masterperiode ineens op straat. Zij woont op een kamer in een, wat nu blijkt, "illegale" verhuursituatie. Een flat in een appartementengebouw waar vier hartstikke leuke meiden samen veilig wonen, en nog nooit ook maar één snipper of decibel overlast hebben veroorzaakt. Maar ze worden er door de eigenaar, verder een prima verhuurder, uitgezet omdat hij kennelijk geen vergunning krijgt op grond van dit nieuwe beleid. Oh ja, midden in een tentamenperiode. Lekker! De alternatieve opties in Wageningen - zou er een verband zijn met dit nieuwe beleid? - liggen zeker niet voor het oprapen. Ik zou zeggen: gemeente Wageningen, zorg in ieder geval voor een behoorlijk overgangsbeleid voor bestaande situaties, juist met het oog op de Wageningse studentenpopulatie.

  Reageer
 • Boze student

  Wat een belachelijk plan. Juist op het moment dat de kamernood groter wordt en er meer klachten komen over te hoge huurprijzen en huisjesmelkers gaat de gemeente het aantal studentenhuizen aan banden leggen? Volstrekt idioot. Wageningen is een studentenstad, daar horen studentenhuizen ook bij.

  Overigens moet de universiteit zich er maar mee gaan bemoeien en opkomen voor de studenten. De raad van bestuur lijkt alleen maar in te zetten op een toenemende groei zonder daarbij na te denken over de gevolgen (zie de discussie over het nieuwe rooster), dit moet stoppen.

  Reageer
 • Miauw

  Amerika*

  Reageer
 • Pikkestein

  Lieve bezorgde Wageningse geiteknuffelaars,
  Heel fijn dat jullie zo actief je mengen in de manier waarop het demografisch hier veranderd!!! Maar zou ik jullie erop mogen wijzen dat toen America werd ontdekt de inheemse bevolking werd uitgeroeid door de sterkere en slimmere Europeanen. Zo ook met de Aboriginals in Australië, de Inca's in zuid Amerika en het gepeupel in Wageningen. Loop nou niet zo te miauwen en accepteer gewoon het lot dat jullie tijd voorbij is.

  Hartelijke groet,
  Jullie vervanging

  Reageer
 • Hermes530

  Studenten in Wageningen?!?

  Die 10 boerenzonen die daar aardappellogie studeren zullen toch geen overlast veroorzaken? - (op het te hard zingen van scouting liedjes bij een kampvuur na)

  jullie van de Wageningse burgerij mogen blij zijn met deze geitenwollen sokken dragende 'koorballen' op de Lawickse Allee. Kom eens kijken in een echte stad voordat jullie beginnen te klagen..

  X

  Reageer
 • Peter (48)

  @jordy
  Het huis op de hoek wordt al sinds 1973 door studenten bewoond. Waarschijnlijk al langer dan jou zus oud is...
  Over dat nieuwe huis heb je wel gelijk.

  Reageer
  • Lawickse Allee

   Dat nieuwe huis is meaui ouwe

   'Vo

 • Jordy

  Echt die koorballen moeten gewoon weg, men zwangere zus woont met haar vriend nu bij z'n ouders en ze ken geen eens een huis krijgen hier zie je een paar van die zielige studenten met geld van papa die wel een huis hebben op lawickse allee,eerst dat hoekhuis en nu nog een huis erbij. Ben dr helemaal klaar mee weg met studenten

  Reageer
  • Taalnazi

   Ik kan me wel voorstellen dat u jaloers bent op de welopgeleide studenten met een zekere woordenschat. Zij kunnen namelijk wel in goed ABN schrijven. Of is dit de taal waarin de gemeente tegenwoordig klachten aanneemt?

 • Meaui man

  "Het aantal klachten hierover kan de gemeente desgevraagd niet geven. ‘Maar uit gesprekken met buurtverenigingen, individuele bewoners en gesprekken met de wethouder Ter Maat, hebben wij sterke signalen gekregen dat het huidige beleid de belangen van reguliere bewoners niet voldoende waarborgt’, laat de woordvoerder weten"

  Oftewel even met 5 doorgewinterde uitkeringstrekkers praten.

  Binnenkort staan ze voor de deur met fakkels en scheppen om ons weg te jagen.

  'Vo

  Reageer
 • Jan Henk van Buursma

  Bewoner Julianastraat, met deze opmerking lijkt het inderdaad of je thuis hoort in de Julianastraat. Wat een domme poepeend ben jij. Ik ken deze hond toevallig. Ten eerste is het geen pitbull, ten tweede is deze alles behalve gevaarlijk. Liefste beest wat er in de wijk rond loopt. De studenten maken wel af en toe wat lawaai, daar heb je gelijk in. Verder ben je een ouwe zeur.

  Reageer
  • Re

   @Jan Henk van Buursma

   Volgens mij doelt mevrouw op het incident waarbij mogelijk het baasje van Rex een voorbijgangster heeft mishandeld in maart. Daar werd hij van verdacht in ieder geval, geen idee hoe het is afgelopen.

   Ik snap de frustratie wel, maar dat heeft niets met studenten te maken. Zo'n jongen hoeven we ook niet op de Haarweg. • Jan-Willem Groenewoud

  Touché koning ter Maat. De universiteit een grote rol willen laten spelen in je stad? Daar horen studenten bij. Je stad leeft op studenten en studenten leven in die stad, in een huis, met elkaar. Beetje hypocriet allemaal vind je niet?

  Reageer

Re:ageer