Nieuws - 18 januari 2010

Aanpassen

Opvallend berichtje van New Scientist: de laatste zomer van Antarctica is er het minst ijs gesmolten in de afgelopen dertig jaar. Daarvoor waren er geen betrouwbare metingen beschikbaar.

De verklaring hiervoor zou liggen in de seizoenen. De lente en winters zijn significant opgewarmd. De zomers, waarin bijna al het smelten plaatsvindt, zijn niet van temperatuur veranderd. Ken je die mop van de zeespiegelstijging? Die kwam niet.
Laatst was in het nieuws dat hackers correspondentie tussen klimaatwetenschappers hadden buitgemaakt. Daarin werd duidelijk dat de wetenschappers van een Britse universiteit welbewust gegevens achterhielden. Onder meer erkenden de wetenschappers het feit dat de aarde de afgelopen tien jaar niet meer is opgewarmd als anomalie in hun theorie.
Normaal gesproken zou ik nu een pittige mening presenteren over de klimaathoax en manipulatie van feiten (met die intentie begon ik in ieder geval te schrijven). Het is waar dat ik gefascineerd ben door de mogelijkheid dat heel veel mensen achter een neponderzoek aanhuppelen en een ongekende hoeveelheid geld, tijd en moeite in deze overtuiging steken. Er zijn veel mensen die dit geloven en deze groep is de laatste tijd weer aan het groeien. Er zit zo helemaal geen schot meer in de discussie omdat geen van beide kampen met sluitend bewijs kunnen komen, al beweren ze allebei soms van wel.
Gerard Breeman cum sui vinden dat de klimaatdiscussie voortaan op adaptatie gericht dient te worden, ofwel aanpassing aan klimaatverandering. Het beschouwt verandering als gegeven, terwijl deze verandering nou juist sterk in twijfel wordt getrokken. Een handige zet, want daarmee passeert hij juist het zwakste punt in de klimaatdiscussie: de afwezigheid van een duidelijke trend in temperatuur. Tegelijkertijd worden sceptici die vinden dat er geen overheidsgelden in het terugdringen van CO2-uitstoot meer moet worden gestoken ook tevreden gesteld.
Ik weet niet meer wat ik er mee moet, er zijn teveel belangen van teveel partijen mee gemoeid. Ik blijf wel te allen tijde alert en slik niet alle gepresenteerde cijfers voor zoete koek.