Nieuws - 11 mei 2017

Aan de kaak

Mensen met een smalle kaaklijn zijn vaker linkshandig. Om precies te zijn: een kwart vaker. Dat blijkt uit grootschalig Amerikaans onderzoek van de Universiteit van Washington. Er is ook een link tussen een smal gezicht en tuberculose. De onderzoekers vermoeden dat een en ander genetisch gezien verband met elkaar houdt. Tja.

Gooien…

Gooi jij een prop papier boven- of onderhands in een prullenbak die vier meter verderop staat? Bovenhands is beter, wijst wiskundig onderzoek van Harvard uit. Bovenhands mikken op een doel beneden de schouder leidt tot minder fouten. Voor doelen boven schouderhoogte is onderhands werpen het beste. Korfballers gooien dus onderhands en honkballers bovenhands.

…en smijten

Voor gooien over grotere afstanden en met meer snelheid is bovenhands sowieso de beste optie. Een kleine afwijking in de afgooi leidt bovenhands tot de minste afwijking bij het doel. En tot slot: het meest nauwkeurig gooi je als de snelheid van de worp net groot genoeg is om het doel te bereiken. Dat is goed nieuws voor luie mensen: minimale inspanning, maximaal resultaat.

Vet!

Wetenschappers van het Salk Institute in Californië kunnen van gewone muizen langeafstandlopers maken door ze het stofje GW1516 te voeren. De stof stimuleert de vetverbranding en vergroot daardoor het uithoudingsvermogen van muizen op een tredmolen met 70 procent. Topsport zonder training ligt daarmee binnen handbereik. De onderzoekers zelf denken overigens meer aan een kuur voor obesitas.