Nieuws - 1 januari 1970

A&F wil aardwarmte van kilometer diep oppompen

Kassen verwarmen met aardwarmte van meer dan een kilometer diep, volgens onderzoekers van A&F is het technisch haalbaar. Een pilotstudie moet meer duidelijkheid verschaffen.

,,Het idee is gebruik te maken van waterbellen heel diep onder de grond'', zegt ing. Peter Knies van A&F, ,,zo diep dat ze verwarmd zijn door het inwendige van de aarde. Daarvoor moet je minimaal een kilometer onder de grond zitten.'' Zijn collega dr. Sjaak Bakker is projectleider van het onderzoek.
De onderzoekers gaan allereerst verdere berekeningen doen naar de hoeveelheid warmte die uit de diepe aardlagen opgehaald kan worden. Ze hebben al een aantal gebieden in Nederland geselecteerd die het meeste perspectief bieden. Verder zullen ze evalueren in hoeverre tuinders, maar ook aardoliemaatschappijen waaronder de NAM, interesse hebben in investeringen voor de ontwikkeling en bouw van de benodigde warmteopslagsystemen. Ook van belang is het selecteren van tuinbouwbedrijven die qua warmtevraag passen bij het aanvoeren van diepe aardwarmte. Knies: ,,Zo'n warmtebron kan een constante hoeveelheid warmte leveren. Het is belangrijk om tuinbouwbedrijven met ook een constante warmtebehoefte hierop aan te sluiten.''
Om de aanvoer van diepe aardwarmte rendabel te maken, moet er waarschijnlijk gebruik worden gemaakt van waterbronnen die al zijn gevonden door aardoliemaatschappijen. Aangezien de kosten van het boren van een kilometersdiep gat aanzienlijk is.
Momenteel maken tuinbouwbedrijven al gebruik van aardwarmte, maar daarbij gaat het om opslag van warmte in de ondiepe ondergrond. In de zomer pompt men overtollige warmte uit de kas in de vorm van water in de grond, in de winter pompt men het op. |
H.B.